- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Šojgu upozorava: NATO povećava prisustvo kod granica Savezne države

© REUTERS / Ints KalninsPripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji
Pripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
NATO jača svoju vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, konstatujući da je vojno-politička situacija teška.

„Povećava se prisutnost predvodnice bloka NATO-a u blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, modernizuje se njegova vojna infrastruktura, stvaraju se zalihe naoružanja, vojne tehnike i materijalnih sredstava, uvežbava se prebacivanje trupa“, rekao je ruski ministar odbrane na zajedničkom kolegijumu ministarstava odbrane Rusije i Belorusije.

Kako je dodao, u Poljsku i baltičke zemlje prebačena je oklopna brigada kopene vojske SAD i četiri multinacionalne bataljonske taktičke grupe.
„U Rumuniji, Poljskoj i Letoniji formirani su štabovi koalicionih divizija Alijanse. Povećava se kapacitet infrastrukture u lukama i na aerodromima“, istakao je Šojgu.
Prema njegovoj proceni, „broj snaga NATO-a za reagovanje porastao je sa 25.000 na 40.000 vojnika“.

„U Rumuniji i Poljskoj Vašington raspoređuje protivraketne sisteme 'Idžis ašor'. Pritom, univerzalnost njihovih lansirnih sistema omogućava da se uporedo sa protivraketama koriste i krstareće rakete 'Tomahavk' i perspektivno udarno naoružanje koja pravi Pentagon“, konstatovao je ministar.

Takođe je dodao da je Amerika, uz punu podršku NATO saveznika, počela aktivno da radi na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i baza za njegovo skladištenje u evropskim zemljama.
Kako je istakao, posebnu zabrinutost izaziva uključivanje pilota nenuklearih država – članica bloka u vojne manevre tokom kojih se uvežbava primena taktičkog nuklearnog naoružanja.
„To predstavlja direktno kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja“, poručio je Šojgu.
Tabla ispred zgrade Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
SVET
Stejt department: NATO će nastaviti da reaguje na rusku agresiju ostavljajući mogućnost za dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala