- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Procurio opširan dokument: Brazilskom predsedniku preti optužba za ubistvo

© AP Photo / Eraldo PeresBrazilski predsednik Žair Bolsonaro
Brazilski predsednik Žair Bolsonaro - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Brazilski predsednik Žair Bolsonaro bi mogao da se suoči sa nizom optužbi, među kojima je i optužba za ubistvo, zbog svoje uloge u odgovoru na pandemiju virusa korona u zemlji, pokazuje izveštaj brazilskog Senata koji je procurio u javnost.
Bolsonaro bi mogao da se suoči sa oko 13 optužbi u vezi sa odlukama koje su navodno dopustile da se virus korona proširi i usmrti više od 600.000 ljudi u Brazilu, navodi se u dokumentu Senata na 1.200 stranica, u koji su uvid imali Rojters, Njujork tajms i Si-En-En.
Iako se u nacrtu izveštaja spominje se još 69 osoba, uključujući trojicu Bolsonarovih sinova i drugih aktuelnih i bivših zvaničnika, predsednik Brazila je označen kao načelno odgovoran za greške vlade počinjene tokom pandemije kovida 19 jer, kako se navodi, njegov nepromišljen pristup da bi se postigao „imunitet stada“ doveo je zemlju u rizik od masovne infekcije.
Osim optužbi za ubistva, predsednik Brazila bi se mogao suočiti sa nizom drugih optužbi, uključujući pokušaj genocida nad autohtonim stanovništvom Brazila, malverzacije, neregularnu upotrebu javnih sredstava, kršenje sanitarnih mera, podsticanje na zločin i falsifikovanje privatnih dokumenata.
On je optužen i da je ignorisao savete zdravstvenih zvaničnika, kao i da je njegova odluka da odloži kupovinu vakcina protiv kovida 19 nepotrebno osudila hiljade građana na smrt.
„Uprkos svim vakcinama koje su bile u ponudi, savezna vlada odlučila je da ih ne kupuje, odluka koja je bila u suprotnosti sa svim naučnim studijama koje su pokazale njihovu bezbednost i efikasnost, i protiv saveta svih epidemiologa koji su izjavili da bi samo vakcine spasile živote “, piše u nacrtu izveštaja, prenosi RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala