- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Preminuo bivši funkcioner SFRJ Branko Mamula u 101. godini

Branko Mamula - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovodilaca bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslevije, admiral flote Jugoslovenske Ratne Mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101.godini u Tivtu.
Mamula je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti koje su učestvovale u formiranju i razvoju nekadašnje "Titove Jugoslavije", od Drugog svetskog rata do krvavog raspada SFRJ u građanskim ratovima početkom devedesetih, pišu podgoričke Vijesti.
Rođen je 30. maja 1921. u selu Slavsko Polje na Kordunu u Hrvatskoj.
Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata i nosilac Partizanske spomenice 1941.
Nakon rata, obavljao je visoke dužnosti u Floti Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolisala Severni Jadran, a potom je obavljao dužnosti u Glavnoj političkoj upravi Ministarstva narodne odbrane, ali je odbio zahtev da preuzme dužnost načelnika Uprave državne bezbjednosti za oblast Hrvatskog primorja i Istre.
U junu 1979. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba JNA na kojoj ostaje do maja 1982. kada je imenovan za saveznog sekretara (ministra) za narodnu odbranu koju je obavljao do penzionisanja u najvišem mornaričkom činu - admiral flote, 1988. godine.
Mamula je nosilac 11 jugoslovenskih visokih odlikovanja i 10 drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan.
Dobitnik je i više spomen-medalja u SFRJ, ŠSR, Ruskoj Federaciji i Crnoj Gori.
Mamula će biti sahranjen danas na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala