- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljski ministar tražio od Evropske komisije pokretanje postupka protiv „Gasproma“

© Foto : Axel Schmidt/Nord Stream 2Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Poljski ministar za klimu i životnu sredinu Mihail Kurtika zatražio je od Evropske komisije da utvrdi da li kompanija „Gasprom“ ima veze sa deficitom gasa na evropskom tržištu.
Kako prenosi poljska agencija PAP, on je napisao pismo potpredsednici Evropske komisije Margareti Vestager u kome je ukazao da je veliki skok cena bez presedana i da je dostigao više od dvanaest puta veći rast na godišnjem nivou.
Formalna osnova za istragu može biti član 102 ugovora o funkcionisanju EU u kome se govori o zabrani zloupotrebe dominantne pozicije. Između ostalog, Vestagerova je i na poziciji komesara za konkurenciju Evropske komisije.
Kurtika je izjavio da visoke cene gasa utiču na industriju u Evropi i na građane, koji traže odgovarajuću reakciju od Brisela.
Prema rečima poljskog ministra, problem je „između ostalog povezan i sa manjom količinom gasa nego što je planirano da Rusija isporuči“. On je izjavio da se „poslednjih meseci mogu primetiti različita delovanja ‘Gasproma’ koja se razlikuju od onih koja su bila prethodnih godina“.

„Ograničenja u tranzitu gasa su značajna i trenutno iznose više od 60 odsto, a od novembra čak 90 odsto na gasovodu ‘Jamal’ i 55 odsto u ukrajinskom sistemu. U oktobru je bilo otkupljeno samo oko 30 odsto raspoloživih kapaciteta na poljskom delu gasovoda ‘Jamal’. Pored toga, te rezervacije nisu dugoročne, već mesečne“, tvrdi Kurtika.

Drugim problemom se smatra trenutno istorijski nizak nivo popunjenosti evropskih skladišta gasa koji iznosi 75 odsto. Poljski ministar je primetio da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje, pritom su skladišta, koja pripadaju „Gaspromu“, popunjena oko 26 odsto. Prema njegovim rečima, ruska državna korporacija „održava prodaju gasa na niskom nivou, ispunjavajući samo dugoročne ugovore, bez obzira na potražnju gasa u Evropi“.
Političar smatra da je infrastruktura tranzita gasa preko Poljske i Ukrajine dovoljna da zadovolji potražnju koja raste, a za to nije potreban gasovod „Severni tok 2“.
„Osim toga ‘Severni tok 2’ će biti pušten i to će postati još jedan instrument za postizanje političkih i komercijalnih ciljeva. Tako da je jedini način da se ublaže rizici po bezbednost isporuka i unutrašnjeg tržišta gasa da se odustane od tog projekta i da se ne dozvoli njegovo puštanje u rad“, piše on.
U Kremlju su na optužbe za manipulaciju tržištem nekoliko puta izjavljivali da su se zapadni političari preračunali prilikom prelaska na alternativne izvore energije i da su se naprasno uzdali u vetrogeneraciju. Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je potpuna glupost i zabluda da Rusija koristi gas kao oružje.
Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
„Gasprom“ je u oktobru, prema preliminarnim podacima, objavio da je za period januar-septembar povećao izvoz u inostranstvo za 15,3 odsto, odnosno do 145,8 milijardi kubnih metara. To je drugi po veličini pokazatelj za devet meseci za celokupan period isporuka gasa (tokom 2018. godine je izvozio 149,2 milijardi kubnih metara).
Kompanija je nekoliko puta ukazivala na nedovoljne količine gasa u evropskim skladištima, a 17. oktobra je direktor kompanije Aleksej Miler upravo sa ovom činjenicom povezao i visoke cene gasa. Pritom, „Gasprom“ naglašava da gas isporučuje u Evropu u punom obimu prema ugovorima, kao i da se trudi da, u skladu sa svojim mogućnostima, zadovolji sve potrebe za dodatnim isporukama gasa.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
RUSIJA
Rusija poručuje Nemačkoj: Rok za sertifikaciju „Severnog toka 2“ – 8. januar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala