- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Počeli pregovori sa NIS-om o preuzimanju „Petrohemije“

© Sputnik / Mira Kankaraš TrkljaNIS duboka prerada
NIS duboka prerada - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da su i zvanično započeti pregovori sa NIS-om za preuzimanje pančevačke „Petrohemije“, koji će biti okonačani za desetak dana, kao i da je NIS u svojoj ponudi već prihvatio predviđene stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu.
"Mi smo na početku tog procesa pregovora sa jedinim potencijalnim investitorom, odnosno strateškim partnerom, koji se javio u postupku privatizacije. Vlada je prethodne nedelje donela odovarajuće odluke i sa jučerašnjim danom mi smo i zvanično počeli pregovore sa NIS-om kao potencijalnim strateškim partnerom", rekao je Stevanović gostujući na Tanjug televiziji.
On je izrazio očekivanje da će uspešno biti rešeno pitanje pančevačke „Petrohemije“.
Napomenuo je da je još rano da govori o ishodu, ali da očekuje da sve bude kako treba.

"Važno je da je strateški partner prihvatio stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu, koje neće moći da se menjaju. NIS ih je prihvatio već u svojoj ponudi, a to je da će u narednih šest godina investirati 150 miliona evra u postrojenje „Petrohemije“, da će izgraditi fabriku za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje i da će optimalan broj radnika biti zadržan u Petrohemija", rekao je Stevanović.

Dodao je da to obećava izvesnost za radnike, kao i da su trenutne okolnosti na tržištu naklonjene „Petrohemiji“.
Petrohemija je iz hemijskog kompleksa, gde je poslovanje cikličnog karaktera, pa su nekada dobri, a nekada loši rezultati, rekao je Stevanović.
Dodaje da je u pitanju berzanska roba i da se situacija brzo menja.
"Zbog svih tih neizvesnosti, ovo postrojenje koje očekujemo da se izgradi u narednih pet ili šest godina sa strateškim partnerom, obezbediće dodatnu sigurnost i izvesnost za radnike, ali i kvalitet više za život građana Pančeva", naglasio je državni sekretar u Ministarstvu privrede.
Predmet javnog poziva bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom „Petrohemije“ u iznosu od 150 miliona evra postaje vlasnik najviše 90 odsto udela.
Kada je reč o tome šta će nova investicija u „Petrohemiju“ značiti za ekologiju, Stevanović je rekao da sada čak i da nećete da ispoštujete ekološke stnadarde, sada to morate da uradite, jer je Srbija u pristupnom procesu EU, pa se i kod nas ti standardi implementiraju i postaju obavezni.
"Petrohemija u svojim novim projektima neće moći da zaobilazi ni studiju uticaja na životnu sredinu, niti sve ispunjenje ekoloških standarda. Pa investicije mogu samo da podignu kvalitet", naveo je Stevanović.
Kompanija NIS jedina je dostavila prijavu za učešće u postupku privatizacije HIP - Petrohemije.
Na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP - Petrohemija Pančevo pristigla je jedna prijava u predviđenom roku.
Ministarstvo privrede je pozvalo 9. septembra sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije modelom strateškog partnerstva dokapitalizacijom privrednog društva HIP - Petrohemija i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.
Petrohemija Pančevo - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SRBIJA
NIS jedini zainteresovan za privatizaciju "Petrohemije"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala