- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Talibani će biti priznati kao vlast u Avganistanu kada ispune obećanja

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoČlanovi pokreta Taliban na sastanku o Avganistanu u Moskvi
Članovi pokreta Taliban na sastanku o Avganistanu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Pitanje priznavanja pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pokrenuto je na sastanku o Avganistanu u Moskvi, ali talibani prvo moraju da ispune obećanja, saopštio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.
On je precizirao da međunarodno priznavanje vlasti pokreta može da se desi kada ono bude opravdalo očekivanja svetske zajednice.
Na pitanje šta ruska strana očekuje od talibana, on je odgovorio da očekuje da „talibani ispune svoja obećanja u vezi sa inkluzijom i ljudskim pravima uopšte. Oni potvrđuju da rade na tome, da su u procesu rada na svim ovim pitanjima. Pa sačekajmo“, rekao je Kabulov.
Prema njegovim rečima, učesnici sastanka u moskovskom formatu o Avganistanu pozvali su na sprečavanje humanitarne katastrofe u zemlji.
„Opšte mišljenje svih učesnika, uprkos nekim razlikama, svodilo se na to da moramo pružiti pomoć narodu Avganistana. Moramo sprečiti predstojeću krizu koju neki nazivaju humanitarnom katastrofom“, rekao je on nakon sastanka u Moskvi.
Takođe je rekao da ne postoje nikakvi rokovi za stvaranje inkluzivne vlade od strane talibana.
U sredu je održan sastanak o Avganistanu u moskovskom formatu kome prisustvuju predstavnici deset zemalja regiona i visoka delegacija talibana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala