- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko: Spreman sam da se vakcinišem, ali beloruskom vakcinom

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da je spreman da se vakciniše protiv virusa korona, ali beloruskom vakcinom, saopštio je Sputnjik Belorusija.
„Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je spreman da se vakciniše protiv virusa korona, ali beloruskom vakcinom“, navodi se u saopštenju. Pojašnjeno je da je predsednik Belorusije to izjavio tokom razgovora sa radnicima Regionalne kliničke bolnice u Minsku.
On je primetio da se predsednik Rusije Vladimir Putin vakcinisao „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V), a američki predsednik „Fajzer“ vakcinom.
„A čime ja da se vakcinišem? Dogovorio sam se sa ministrom zdravlja Dmitrijem Pinevičem da čim beloruska vakcina bude gotova, on i ja ćemo se vakcinisati i u levu i desnu ruku i u nogu – gde god je potrebno. Tako da, dajte vakcinu, spreman sam, ali našu, belorusku vakcinu. To je iskrenije“, izjavio je Lukašenko.
Beloruski predsednik je obratio pažnju da je mali procenat teških pacijenata obolelih od virusa korona koji su vakcinisani, što je prema njegovim rečima i klinički potvrđeno.
On je u aprilu objavio da ne planira da se trenutno vakciniše, jer ima antitela nakon preležane bolesti, ali da ne isključuje da će se vakcinisati kada za to „dođe vreme“.
Podsetimo, Belorusija je u decembru prošle godine, prva nakon Rusije, počela vakcinaciju stanovništva ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“, a sada se stanovništvo vakciniše i ruskom vakcinom „Sputnjik lajt“ i kineskom „Sinofarm“.
Beloruski lider je 1. aprila potpisao ukaz o pravljenju beloruske vakcine u periodu od 2021-2023. godine. U skladu sa planom prve probne vakcine bi trebalo da se pojave krajem ove godine.
Prema informacijama Ministarstva zdravlja Belorusije prototipi vakcina su spremni, očekuju se pretklinička ispitivanja, zatim slede klinička ispitivanja, priprema proizvodnih pogona i proizvodnja. Plan je da u prvoj polovini 2023. godine beloruska vakcina bude u civilnom prometu.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SVET
Lukašenko protiv obavezne vakcinacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala