- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kandidatkinja za nemačku kancelarku optužila Rusiju da taktizira zbog cena gasa

© Sputnik / Maksim BlinovGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Kopredsednica nemačke stranke „Zeleni“ Analena Berbok optužila je Rusiju da „igra poker“ u kontekstu rekordnih cena gasa u Evropi i istovremeno je pozvala na poštovanje evropskog zakona u slučaju sa pokretanjem gasovoda „Severni tok 2“.

„Aktuelne visoke cene gasa su pre svega rezultat velike potražnje i niske ponude. Istovremeno, može se primetiti da Rusija igra poker sa cenama gasa: isporuke gasa su se značajno smanjile“, navela je Berbok u intervjuu za medijsku grupu „Funke“.

Prema njenim rečima, Rusija isporučuje gas u Evropu u skladu sa ugovorima, ali su istovremeno „skladišta relativno prazna“.
Nemačka političarka istakla je da Evropa ne sme da dozvoli da je Rusija ucenjuje.
„To je ruska strana mogla namerno da učini kako bi postigla da 'Severni tok 2' bude što pre pušten u rad, uprkos tome što nisu ispunjeni svi pravni zahtevi. To je strateška odluka 'Gasproma' protiv Evropljana“, konstatuje nemačka političarka.
Istovremeno je naglasila da želi da se poštuje evropsko zakonodavstvo što znači da operator „Severnog toka 2“ i kompanija koja isporučuje gas moraju biti različite.
„Dok god se radi o jednom te istom koncernu, ne može biti izdata dozvola za puštanje u rad“, smatra Berbok.
Političarka je poznata po svom kritičkom stavu prema „Severnom toku 2“ i Moskvi generalno. Ranije je više puta pozivala da se obustavi izgradnja gasovoda.
Ranije je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio da „Gasprom“ ispunjava sve obaveze pred Evropskom unijom kada je reč o isporukama gasa.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira. Početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara za hiljadu kubnih metara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a 6. oktobra na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je nekoliko puta izjavio da je Moskva uvek bila i biće pouzdan isporučilac gasa za potrošače u Evropi i Aziji i naglasio da zemlja u punom obimu ispunjava svoje obaveze.
Novinari iz Srbije u obilasku rafinerije nafte u Omsku, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
RUSIJA
Bundestag priznao: Rusija nije kriva za visoke cene gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala