- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Fašistički skandal – salutiranje i skandiranje: „Suspenzija!“ /video/

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROOrao maskota Lacija
Orao maskota Lacija - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Huan Bernabe, španski dreser orlova koji je bio zadužen za vođenje brige o maskoti italijanskog Fudbalskog kluba Lacio, suspendovan je pošto se pojavio snimak na kom se vidi kako izvodi fašistički pozdrav.
Italijanska javnost je doživela žestok potres pošto je objavljen snimak napravljen posle utakmice Serija A protiv Intera.
Grupa navijača Lacija, kluba koji nosi etiketu bliskog fašističkoj ideologiji, skandirala je italijanskom diktatoru Benitu Musoliniju u momentu kada je Bernabe prolazio atletskom stazom noseći orla.
„Duče, Duče!“, skandirali su navijači.
Bernabe je pozitivno reagovao, salutirao i skandirao, zbog čega se podigla velika bura u Italiji.
Predsednik Unije italijanskih jevrejskih zajednica Noemi Di Senji je reagovao i poručio da je neophodna reakcija nadležnih.
„Ponašanje dresera orla Olimpija, simbola Lacija, ne ostavlja mesta za sumnju. Fašisti i mrzitelji moraju da budu izbačeni uz fudbala“, naveo je Di Senji.
Klub je reagovao, Bernabe je suspendovan.
„On nije zaposlen u klubu, njegovo ponašanje je uvredilo klub, navijače i vrednosti društva. Preduzeli smo mere, suspendovali smo ga i razmotrićemo raskidanje ugovora“, navedeno je u saopštenju Lacija.
Lacio ima veliki problem sa fašističkim ispadima, čuven je slučaj fudbalera Paola Di Kanija koji je salutirao ka tribinama, a pripadnici grupe Iridučibili su 2019. godine izazvali veliki skandal sličnim ponašanjem u Glazgovu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala