- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Fejsbuk sledeće nedelje menja ime

© AP Photo / Richard DrewFejsbuk logo
Fejsbuk logo - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Kompanija Fejsbuk planira da sledeće nedelje promeni ime, saopštio je tehnološki portal „Verge“.

„Fejsbuk planira da sledeće nedelje promeni ime kako bi ono odražavalo njegovu nameru da izgradi 'metaverzum' (fiktivni univerzum)“, tvrdi sagovornik portala.

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg planira da ovo razmotri na godišnjoj konferenciji „Fejsbuk konekt“ koja će se održati 28. oktobra, mada o promeni naziva mogu i ranije da objave.
Prema podacima portala, nakon toga će aplikacija Fejsbuk postati jedna od mnogih koju kontroliše matična kompanija.
Nov naziv se drži u strogoj tajnosti, čak ga ne znaju ni svi članovi rukovodstva. Pretpostavlja se da naziv može biti povezan sa „Horizontom“ – novom kompanijom koja je predstavljena u avgustu. To je mreža virtuelnih kancelarija kojima se može priključiti putem video konferencije ili pomoću kacige virtuelne stvarnosti „Okulus VR“.
Metaverzum se odnosi na svet virtuelnog okruženja kojem ljudi mogu da pristupe putem interneta, a čini ga digitalni prostor koji korišćenjem virtuelne stvarnosti ili proširene stvarnosti liči na realan život. Fejsbuk je imao velika ulaganja u virtuelnu realnost i proširenu realnost i namerava da poveže skoro tri milijarde korisnika putem nekoliko uređaja i aplikacija.
Vest o promeni imena objavljena je u vreme kada se kompanija suočava sa sve jačom kontrolom vlasti SAD zbog svog načina poslovanja.
Analitičari navode da će promena imena Fejsbuku omogućiti da bolje kontroliše servise koji su pod njegovim okriljem, kao što su Instagram, Vocap i Mesindžer.
Portal ističe da nije neuobičajeno da velike firme iz Silicijumske doline menjaju svoje ime u nameri da prošire svoje usluge. Na primer, Gugl je oformio „Alfabet“ kao holding kompaniju 2015. godine kako bi se proširio izvan svog poslovanja u oblasti pretrage i reklame i kako bi nadzirao rad brojnih firmi u udaljenim regionima.
Iz Fejsbuka je saopšteno da ne komentarišu „glasine ili spekulacije".
Društvenu mrežu Fejsbuk je osnovao u februaru 2004. godine tada devetnaestogodišnji student Mark Zakerberg. Sedište se nalazi u Menlo parku u Kaliforniji.
Zakenberg je trenutno na trećem mestu najbogatijih Amerikanaca. Početkom septembra njegovo bogatstvo je iznosilo 134,5 milijardi dolara.
Aplikacija Fejsbuk na mobilnom telefonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
EKONOMIJA
Utvrđeno da Fejsbuk diskriminiše i sad mora da plati 14 miliona dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala