Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dan oslobođenja Beograda - odata pošta poginulima, memorijalni defile u gradu /foto, video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićMemorijalni defile u centru Beograda
Memorijalni defile u centru Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Povodom obeležavanja 77. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević danas je predvodila ceremoniju odavanja počasti na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda.
Svečanost je otvorio vojni orkestar intoniranjem himni, a potom su ministarka Kisić Tepavčević, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, ambasade Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana, Gruzije i generalnog konzulata Jermenije, položili vence i upisali se u knjigu žalosti.
Ceremoniji su prisustvovali i brojni građani i organizacije sa srpskim i jugoslovenskim obeležjima, koji su delili promotivne materijale.
Kisić Tepavčević je istakla da naša zemlja danas obeležava pobedu koja je bila vesnik oslobođenja Srbije u Drugom svetskom ratu.
"Ovde smo da odamo počast našim precima, žrtvama koje su svoje živote dale da bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Neka im je večna slava i hvala", izjavila je ministarka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDarija Kisić Tepavčević položila venac na Spomenik oslobodiocima Beograda
Darija Kisić Tepavčević položila venac na Spomenik oslobodiocima Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Darija Kisić Tepavčević položila venac na Spomenik oslobodiocima Beograda
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević poručio je da građani treba da se ponose što je naša zemlja, uz velike žrtve, bila na strani antifašizma i civilizovanog sveta.
"Zahvaljujući herojima kojima danas odajemo počast, koji su dali svoje živote, mi imamo slobodu", rekao je Nikodijević.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPolaganje venaca na Spomenik crvenoarmejcu
Polaganje venaca na Spomenik crvenoarmejcu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Polaganje venaca na Spomenik crvenoarmejcu
On je dodao da je važno da pamtimo istoriju kako je ponovo ne bismo proživeli, i dodao da je posle 5. oktobra 2000. godine, ovaj datum bio zanemaren, ali se to pre oko osam godina promenilo.
"Nema ništa vrednije od slobode države i jednog naroda, a Beograd je na današnji dan pre 77 godina dobio svoju slobodu", naveo je predsednik Skupštine.
Nedugo posle zvanične državne ceremonije, vence su na spomen kompleksu položili i predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski amabasador Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda
Ruski amabasador Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Ruski amabasador Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda
"Baštineći i obeležavajući ovakve datume, Srbija se uvek podseća koliko je visoka cena slobode i koliko uvek treba da budemo budni na svaku pojavu ugnjetavanja i fašizma, i da tom zlu stanemo na kraj", izjavio je zamenik predsednika S SP Borko Stefanović.
U centru Beograda, od hotela Moskva do Palate Albanija na Trgu Republike organizovan je memorijalni defile „Pobeda sloboda” u kojem učestvovuje i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
U defileu su učestvovali Zastavni vod i Borbeni vod Vojske Srbije, ratni veterani, predstavnici SUBNORA-a, predstavnici Grada Bograda i građani.
Na Trgu republike je potom biti organizovan koncert Leontine Vukomanović i prijatelja "Naše priredbe", koncert "Drugi vek opere u Beogradu" u izvođenju hora, solista i orkestra Beogradske opere.

Odata pošta poginulima sovjetskim veteranima na Avali

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović odao je poštu i položio je venac na Spomenik poginulim sovjetskim veteranima na Avali povodom obeležavanja 77. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Venac je položio i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.
Artiljerijska baterija pripadnika Crvene armije na položaju - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
SRBIJA
Dan kada je oslobođen Beograd - posle 1.287 dana okupacije došla je sloboda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala