Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika i EU pojačavaju angažman na Balkanu – u saopštenju spomenuto i Kosovo i BiH

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Nakon nedavnog sastanka državnog sekretara Sjedinjenih američkih država Entoni Blinkena i visokog predstavnika Evropske unije Žozefa Borelja,SAD i EU saglasile su se da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u podršci napretku regiona na njegovom evropskom putu, saopštio je u sredu američki Stejt department.
"Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koje je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom trebali da počnu bez odlaganja", navodi se u saopštenju.
U saopštenju se naglašava važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je, navodi se, ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

"Nakon poslednjih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo", saopštio je Stejt department.

Stejt department navodi i da su SAD i EU ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.
"Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve veće retorike podela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i SAD spremne su da olakšaju ove korake", navedeno je u objavi.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala