- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ucene, udar na suverenitet i nadnacionalna EU država“: Poljski premijer oštro uzvratio Briselu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Poljske Mateuš Moravjecki pre samita EU u Sofiji
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki pre samita EU u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Evropski političari ucenjuju Poljsku, a Evropski sud pravde je odgovoran za puzajuću revoluciju koja podriva suverenitet Poljske, rekao je premijer te države Mateuš Moravjecki na sednici Evropskog parlamenta. Sednicu je obeležio žestok sukob Moravjeckog sa EU funkcionerima, kao nastavak rata te zemlje protiv administracije u Briselu.
Pozivi da Poljska bude kažnjena ukidanjem novca iz Evropskih fondova zbog toga što je Ustavni sud Poljske ispitivao ustavnost pojedinih EU propisa i doneo odluku da je poljski ustav „stariji“, ucena su EU političara, rekao je Moravjecki u Evropskom parlamentu, prenosi „Gardijan“.
Moravjecki je rekao da njegova vlada neće raditi suprotno od odluka Ustavnog suda i pozvao evropske institucije da posmatraju EU kao uniju suverenih država. Lažnim je nazvao navode o mogućem izlasku Poljske iz EU.
„Ako bismo pristali na princip centralizacije, to bi značilo da EU prestaje da bude asocijacija suverenih država i da ćemo biti stavljeni pred svršeni čin u kom se EU pretvorila u centralizovanu evropsku državu, u kojoj evropske institucije mogu da primoraju takozvane provincije da rade ono što centralna vlast želi. To nije ono što smo dogovorili o ugovorima“, rekao je Moravjecki.
Poljski premijer je upitao zašto se ne traži pristanak svih suverenih država članica ako se želi nadnacionalna država u Evropi.
Moravjecki je govorio posle predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, koja je rekla da „Brisel neće dozvoliti Poljskoj da ugrozi vrednosti EU“.
Ona je dodala i da nedavna presuda poljskog Ustavnog suda predstavlja pretnju temeljnim principima Unije.
Među poslanicima Evropskog parlamenta bilo je i onih koji su tvrdili da Poljska želi svoju verziju Bregzita.
Evropski parlament glasaće u četvrtak o rezoluciji, koja navodi da EP „duboko žali zbog nelegitimne odluke poljskog Ustavnog suda koja je napad na evropsku zajednicu, njene vrednosti i zakone u celini“
Rezolucija „pozdravlja desetine hiljada poljskih građana koji su izašli na mirne proteste na ulicama, boreći se za svoja prava i slobode kao evropskih građana“.
Ustavni sud Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SVET
Poljska uzdrmala EU – stigla reakcija Brisela
Prodemokratkse demonstracije u Varšavi. Ljudi mašu zastavama Poljske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
SVET
„Evropskoj uniji preti opasan fenomen“: Oštro pismo poljskog premijera liderima EU
Protest u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
SVET
Poljska na nogama: Hoće li biti „polegzita”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala