- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svi pohrlili po gorivo preko granice: Na rezervoaru moguće uštedeti i do 20 evra

CC0 / Pixabay / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Gorivo je u Srbiji i Hrvatskoj najskuplje u regionu zbog čega građani ove dve države, koji žive u pograničnim zonama, sve češće idu u susedne zemlje, jer je značajno jeftinije pa u zavisnosti od vrste, mogu da uštede na rezervoaru od 45 litara, između 10 do čak 19 evra.
Zajedničke destinacije za “gorivo turizam” i za Hrvate i Srbe, su pumpe u Bosni i Hercegovini, dok naši građani imaju i svoje posebne, poput onih u Severnoj Makedoniji ali i Bugarskoj ili Rumuniji, gde su takođe cene značajno niže, posebno kada je reč o dizelu, piše Blic.
Stručnjaci kažu da ako se ovako nastavi sa poskupljenjima naftnih derivata, preti opasnost da sve veći broj građana pohrli u države u susedstvu, čime bi štete bile evidentirane ne samo u kasama naftnih kompanija već i onoj državnoj.
Da stvar nije zanemarljiva pokazuje i to što se u Hrvatskoj već razmišlja o smanjenju akciza i drugih državnih dažbina jer su cene oborile sve rekorde pa je tako 11. oktobra litar dizela koštao 1,57 evra, čime je po podacima sajta “Global Petrol Pricesa”, na listi od 167 zemalja, zauzela visoko 11 mesto. Na istoj toj tabeli i Srbija je sa cenom od 1,43 evra za litar dizela kotirana na 21 mestu.
Ako se ove cene dizela porede sa onima u regionu, onda je jasno što građani Srbije i Hrvatske “hrle” u susedne države jer primera radi u BiH treba da se izdvoji za litar 1,16 evra, u Bugarskoj 1,15 a u Severnoj Makedoniji samo 1.05 evra. Zato su i kolone, posebno vikendom, prema ovim državama sve veće. Slična situacija je i sa benzinom, koji je u Srbiji 1,39 evra, Hrvatskoj 1,50 dok je u Bosni 1.18, Severnoj Makedoniji 1,19 a u Rumuniji 1,25 evra po litru.
Iznos za rezervoar dizela od 45 litara
Severna Makedonija 46,5 evra (litar košta 1,05 evra)
Bosna i Hercegovina 52,6 evra (litar košta 1,16 evra)
Bugarska 51,7 evra (litar košta 1,15 evra)
Srbija 64,53 evra(litar košta 1,43 evra)
Hrvatska 70,51 evra(litar košta 1,57 evra)
Iznos za rezervoar benzina od 45 litara
Bosna i Hercegovina 53,19 evra (litar košta 1,18 evra)
Severna Makedonija 53,73 evra (litar košta 1,19 evra)
Rumunija 56,29 (litar košta 1,25 evra)
Srbija 62,82 (litar košta 1,39 evra )
Hrvatska 67 evra (litar košta 1,50 evra)
Računica pokazuje da ako građani Srbije i Hrvatske pazare u susedstvu, po rezervoaru od 45 litara mogu uštedeti, u zavisnosti od vrste goriva, od 10 do 19 evra. Zbog takve razlike kolone su sve veće na graničnim prelazima prema susednim zemljama a kod nas su najizraženije na području Zapadne i Jugoistočne Srbije. Ljudi iz tih krajeva sve ređe svoje rezervoare pune na srpskim pumpama zbog čega, prema njihovim navodima, značajno štede.
Za Milana P. iz Vranja to je postala uobičajena praksa.
"Ne pamtim kada sam na našim pumpama sipao gorivo u poslednja tri meseca. To radim u Makedoniji jer je tamo litar dizela jeftiniji za skoro 40 centi. Možda to nekome ko ima novca nije mnogo ali meni jeste jer ja uštedim skoro 20 evra po rezervoaru. Meni tih 2.400 dinara mnogo znači jer taj novac mogu da potrošim za namirnice. Sam radim, supruga ne radi i moja primanja su 43.000 dinara. Ono što sam primetio u poslednjih mesec dana to je da sve više naših građana na makedonskim a sve manje na vranjanskim pumpama, posebno vikendom", kaže za “Blic Biznis” ovaj Vranjanac.
Njegovo mišljenje deli i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.
"Posledice ovako visokih cena već se vide na pumpama u Srbiji jer je u poslednje vreme nedeljno cena dizela rasla oko dinar, benzina oko 50 para. Podaci pokazuju da je od januara benzin poskupeo 28 dinara, a dizel 23 dinara. Znatno jeftinije gorivo je u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji jer su državne dažbine manje, ali i kod njih su promene vidljive", kaže Mićović i dodaje:
"Zbog toga se tamo pominje i mogućnost smanjenja akciza. o tome razmišljaju i druge zemlje. Mi ne možemo da utičemo na globalno tržište ali možemo kod nas da uradimo dosta stvari. Ako to ne uradimo srpske benzinske pumpe će biti sve praznije a one u susedstvu sve punije", navodi Mićović.

U Nemačkoj cena na maksimumu

Zbog energetske krize u Nemačkoj cena naftnih derivata drastično je porasla, a cena dizela dostigla je do sada najvišu vrednost.
Prosečna cena litre dizela trenutno je 1,555 evra, saopštio je auto-moto klub ADAC, što je rekordna cena, najviša do sada.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala