Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija dobija najmoderniju kontrolu letenja u Evropi

© Wikipedia / Bjoertvedt Aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas, povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana kontrolora letenja, radove na izgradnji novog tornja na Aerodromu "Nikola Tesla" u čiju će, kako je precizirao, izgradnju i opremanje biti uloženo 22,5 miliona evra.
Zahvaljujući ovom ulaganju već za nekoliko meseci standardi u vazdušnom sektoru biće pomereni na ponos ne samo SMATSA-e (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) i vazdušnog sektora već i cele Srbije.
"Posle mnogo decenija ulažemo u novi kontrolni toranj, gde SMATSA i Vlada Srbije investiraju 17,5 miliona evra i dodatnih pet miliona evra u najsavremeniju opremu. Ovo će biti na ponos ne samo SMATSA-e i vazdušnog sektora, već cele Srbije", rekao je Momirović.
Ministar je podsetio da je Srbija u velikom investicionom ciklusu i dodao da svi znaju da projektujemo i gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, da gradimo najbržu prugu u Istočnoj Evropi.
"Ali nekako ostaje zanemareno da imamo ogromne investicije sa našim partnerima iz VANCI-a u aerodrom 'Nikola Tesla', da rekonstruišemo aerodrom u Nišu koji će biti tri puta veći od postojećeg. Uložena su dodatna sredstva u aerodrom 'Ponikve', planiraju se investicije u aerodrom 'Morava' tako da će vazdušni sektor sa SMATSA-om, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, "Er Srbijom" i aerodromima potpuno pomeriti standarde u narednim godinama", naveo je Momirović.
Prema njegovim rečima, za izgradnju objekta, najmodernijeg u Evropi, opredeljeno je 17, 443 miliona evra, a završetak radova na izgradnji očekuje se do kraja 2021. godine, nakon čega sledi primopredaja radova, tehnički pregled izvedenog objekta i pribavljanje upotrebne dozvole.
Prva dva meseca naredne godine trebalo bi po planu da budu iskorišćena za ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja i potrebna integracija sa ostalim sistemima. Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je oko 4,9 miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala