- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Preneli smo Amerikancima stav Moskve o uzrocima gasne krize u Evropi

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Potpredsednik ruske vlade Aleksej Overčuk izjavio je da je tokom prošlonedeljnih sastanaka u američkom Stejt departmentu i Savetom za nacionalnu bezbednost američkoj strani preneo stav Rusije o uzrocima gasne krize u Evropi.
„Razgovarao sam o tome sa (američkim državnim podsekretarom Vendi) Šerman i (savetnikom predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom) Salivanom. I preneo sam američkoj strani naš stav o našim procenama uzroka za ono što se dogodilo u Evropi na tržištu gasa“, rekao je Overčuk za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.
On je dodao da Sjedinjene Američke Države „pozivaju Rusiju da poveća isporuke gasa Evropi“.

„Oni su zainteresovani za stabilnu Evropu. Pozivaju nas da prodajemo gas Evropi i kažu da – ako vi budete prodavali gas Evropi, poslaćete jasan signal da ne koristite gas kao oružje. A mi ga ionako nikada nismo koristili kao oružje“, objasnio je Overčuk.

Ruski diplomata je istakao da postoji pozitivna dinamika u odnosima Rusije i SAD i da ju je potrebno povećavati, uključujući i u razvoju ekonomskih veza.
„Činjenica da smo se sastali i razgovarali ukazuje na to da postoji pozitivna dinamika. Sada će mnogo toga zavisiti i od njih i od nas, kako bi se ta dinamika povećavala, razvijale ekonomske veze i razvijale veze u oblasti ekonomije“, zaključio je on.
Overčuk je prošle nedelje posetio Vašington, gde je održao sastanke sa američkim poslovnim krugovima, kao i sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom i zamenikom državnog sekretara Vendi Šerman. Overčuk je takođe predvodio rusku delegaciju na jesenjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.
Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala