- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija testirala grupu udarnih robota „Marker“

© Sputnik / Ivan Suraev / Uđi u bazu fotografijaRobotizovano borbeno vozilo "Marker"
Robotizovano borbeno vozilo Marker - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
U Rusiji su sprovedena testiranja udarnih robotizovanih oklopnih vozila „Marker“ koji su delovali u autonomnoj grupi bez učešća ljudi, saopštio je Sputnjiku izvor u odbrambeno-industrijskom kompleksu.
„Demonstrirani su obrasci grupe nadzemnih robotskih kompleksa. U grupi je učestvovalo pet robotskih platformi ‘Marker’, od kojih su se tri kretale na točkovima, a dve na gusenicama“, pojasnio je sagovornik.
On je dodao da su roboti bez učešća ljudi rešavali zadatke raspoređivanja ciljeva u grupi, izlazili na pozicije, samostalno reagovali na promene koje su nastajale tokom borbe, razmenjivali informacije o ciljevima i drugo.
Prema njegovim rečima, grupa robota je samostalno istraživala pomoću aparata i tehnike koja im je omogućila da vide ciljeve. Plan je da se sprovedu istraživanja u kojima će osim robota učestvovati i dronovi. Sagovornik je pojasnio da se učešćem bespilotnih letelica povećavaju kvantitativni i kvalitativni pokazatelji istraživanja.
„Kada imamo grupu različitih robota to je veliki broj mašina od kojih svaka ima određenu efikasnost koju je moguće kvantitativno oceniti. Kada ih objedinimo u grupu, onda efikasnost grupe postaje još veća nego zbir efikasnosti svih njenih elemenata", pojasnio je izvor.
Robot „Marker“ je proizvela kompanija „Androidna tehnika“ zajedno sa Fondom perspektivnih istraživanja.
Robotski kompleksi su teški oko tri tone i mogu biti opremljeni raznovrsnim naoružanjem, između ostalog mitraljezima velikog kalibra i minobacačima.
Ranije je saopšteno da je na ruskom kosmodromu „Vostočni“ počelo testiranje robotizovanog oklopnog vozila „Marker“ u ulozi obezbeđenja, saopštio je šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
Višenamenski robotski sistem Uran 9 - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
RUSIJA
Rusija prvi put koristila robote „Uran-9“ u borbenim formacijama sa ljudima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala