- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Putovanje u svemir može imati štetan efekat – na mozak

© Foto : PiksabejAstronauti u svemiru pod velikim rizikom...
Astronauti u svemiru pod velikim rizikom... - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Boravak astronauta u svemiru može da ošteti njihov mozak, pokazali su rezultate novog istraživanja čijai je cilj da da odgovore na pitanja o dugoročnim rizicima budućih putovanja u svemir.
Analize krvi putnika u svemir ukazuju na blago, ali trajno oštećenje mozga i njegovo brže starenje po njihovom povratku na Zemlju, tvrde naučnici s minhenskog Univerziteta Ludvig-Maksimilijans (LMU). Studiju o tome objavili su u stručnom časopisu Jama Neurology.
Istraživanje je sprovedeno samo nekoliko dana pre nego što je zvezda „Zvezdanih staza“ Vilijam Šatner postao poslednji u nizu neprofesionalnih astronauta koji su otputovali u svemir.
Iako će svemirski turizam biti rezervisan samo za bogataše, čini se da se upozorenje stručnjaka o potencijalnom oštećenju mozga odnosi samo na duže boravke u svemiru, a ne i na nekoliko minuta koliko u bestežinskom stanju provedu korisnici usluga novih svemirskih kompanija.
Istraživači veruju da je jedan od mogućih uzroka oštećenja mozga tokom putovanja u svemir upravo bestežinsko stanje koje ometa protok krvi iz područja glave, za koje se veruje da s vremenom rezultira povećanjem pritiska u cerebrospinalnoj tečnosti.
I prethodne su studije pokazale da duža putovanja u svemir ne samo da utiču na smanjenje mišićne mase i kostiju, već i na promene na mozgu astronauta, ali nije bilo poznato da li je taj proces štetan.
Lekari sa LMU-a, Peter zu Eulenburg i Aleksander Cuker su, u saradnji sa švedskim i ruskim kolegama panalizirali krv petorice kosmonauta koji su na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) proveli pet i po meseci.
Istraživanje je pokazalo da se broj nekih proteina karakterističnih za starenje i oštećenja na mozgu znatno povećao odmah po povratku iz svemira, a to se posebno odnosilo na prvu nedelju nakon povratka.
Da bi se rizici za svemirske putnike sveli na minimum za vreme dugotrajnih misija, poput putovanja na Mars, „potrebno je sprovesti sveobuhvatnije studije čiji su cilj preventivne mere koje će omogućiti da ne dođe do povećanja pritiska u području glave“, rekao je Peter zu Eulenburg.
Kako bi se bolje razumela povezanost dužeg boravka u svemiru s mogućim neurološkim oštećenjima, potrebno je sprovesti dodatna istraživanja na većoj grupi dobrovoljaca, zaključiti naučnici, prenosi portal Zimo.
Pun mesec u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nova misterija u svemiru: Šta je otkriveno analizom uzoraka stena sa Meseca /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala