- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Presuđeno u Podgorici: Zabranjeno emitovanje filma o mitropolitu Amfilohiju "Svjedok Božje ljubavi"

Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Autorke Tanja Šuković i Snežana Rakonjac moraće da sa Jutjuba uklone svoj film „Svjedok Božje ljubavi“. Njima se zabranjuje, presudom Privrednog suda, od 14. oktobra ove godine, da film emituju na bilo koji način ili u bilo kojoj formi, kao i na televizijskim festivalima ili bilo kojim platformama, potvrdio je Sputnjiku advokat Vladan Bojić.
Privredni sud je to naložio u presudi na osnovu tužbe Toma Babovića, koji je tužio autorke dokumentarca da su se u njemu nelegalno koristile njegovom kompozicijom iz filma „Lavirint 2002“.
U presudi sudije Dijane Raičković, navodi se i krivica urednice Aleksandre Pavićević sa RTCG da je zajedno sa Šukovićkom i Rakonjac teško povrijedila autorska prava kompozitora Tome Babovića, jer su neovlašćeno za film “Svjedok Božije ljubavi” uzele kompoziciju iz filma "Lavirint" iz 2002 godine, koju je komponovao Babović.
Tužene će morati i da plate troškove sudskog spora od 2.268 evra i 75 centi.
© Sputnik / Boban NovovićPrva strana teksta presude Privrednog suda u Podgorici
Prva strana teksta presude Privrednog suda u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Prva strana teksta presude Privrednog suda u Podgorici
Film, u produkciji Televizije Crne Gore, u kojem se govori o mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, emitovan je 18. februara 2020. na prvom programu RTCG.
U tužbi koju je podnio punomoćnik Babovića, advokat Vladan Bojić, predloženo je da se Snežana Rakonjac i Tatjana Šuković izjasne da li su preuzele kompoziciju Babovića iz filma „Lavirint 2002“ i umetnule je u dokumentarac „Svjedok Božije ljubavi“ i da se, ukoliko to ospore, sprovede vještačenje. Zatraženo je i da se presuda objavi na svim postojećim elektronskim medijima u Crnoj Gori i Srbiji.
Tužilac, kako se navodi, „jedino zna da je povrijeđeno njegovo autorsko pravo i to u dokumentarcu, koji traje 26 minuta, oko 10 minuta, da se ta radnja povređivanje autorskog prava mogla izvršiti samo sa umišljajem i ciljano“.
„Autorsko pravo stvoreno je onog momenta kad se konstruiše i prvi put objavi, a što je učinjeno 2002. godine u filmu ’Lavirint’“, navodi se.
Bojić je podsjetio da se Babović obratio SOKOJ-u 24. marta 2021. i dobio odgovor 30. marta, „koji je do te mjere eksplicitan da isključuje svaku razumnu sumnju u suprotno“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala