- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov o komentaru Erdogana o „šačici“ pobednika: Rusija je privržena Povelji UN

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Rusija je verna Povelji UN gde je sve zapisano, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući reči predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o tome da sudbinu sveta ne treba da rešava „šačica“ pobednika u Drugom svetskom ratu.

„To je pitanje koje zavisi od konsenzusa učesnika petorke. Vi znate da je predsednik Putin, kako bi razgovarao o svim izazovima koji se nalaze pred čovečanstvom, inicirao sastanak petorke kako bi razmotrili sva pitanja. Što se tiče Rusije, ona je bila, biće i ostaće privrženi član organizacije Saveta bezbednosti i ostaće privržena i verna Povelji UN, gde je sve zapisano“, rekao je Peskov.

„Ja nisam video kontekst u kome je ta fraza rečena, i iskreno da kažem, nisam je ja pročitao, video sam je u medijima, ne znam koliko je tačno prevedena“, izjavio je portparol Kremlja na pitanje novinara da li se smatra da je izjava Erdogana pokušaj revizije rezultata Drugog svetskog rata.
Peskov je dodao da može da pročita tekst na turskom jeziku i obećao da će „obavezno pogledati“.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom posete Angoli izjavio da sudbina čovečanstva ne bi trebalo da bude ostavljena na milost „šačice država“ pobednika u Drugom svetskom ratu. Prema njegovim rečima, u vreme kada se menja svet, a diplomatija, trgovina, međunarodni odnosi trpe radikalne promene, nezamislivo je da arhitektura globalne bezbednosti ostane po starom. Misleći na stalne članice Saveta bezbednosti UN, turski predsednik je naglasio da svet predstavlja više od pet.
Višenamenski lovci pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
RUSIJA
„Naći ćemo izlaz“: Turska poručila da će kupiti ruske lovce ako Amerikanci ne prodaju F-16
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala