Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Packe iz Brisela na račun Prištine

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Kosovo se mora konstruktivno angažovati i uložiti značajne napore u sprovođenju svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga sa Srbijom i doprineti postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, navodi se u Izveštaju Evropske komisije o napretku takozvanog Kosova.
Kako prenosi Ljajmi, takav sporazum je hitan i neophodan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svom putu ka EU.
U izveštaju se kaže da su politička nestabilnost i pandemija uticali na napredak u sprovođenju programa evropskih reformi Kosova koji je, kako se navodi u izveštaju, ograničen.
Evropska komisija stoga poziva kosovske institucije da daju prioritet implementaciji evropske agende.
Izveštaj o napretku Kosova ističe političku nestabilnost na Kosovu. Takođe se spominju februarski parlamentarni izbori i formiranje Vlade Kosova u martu, ali se naglašava da je veći deo perioda koji pokriva ovaj izveštaj postojala “politička polarizirajuća atmosfera“.
EK takođe naglašava situaciju na severu Kosova, u smislu korupcije, organizovanog kriminala i uslova za slobodu izražavanja, i kaže da je situacija u ovom delu i dalje izazovna.
Navodi se da Kosovo ima određeni nivo pripreme u borbi protiv korupcije, ali da je to u ranoj fazi.
"Tokom izveštajnog perioda postignut je ograničen napredak, uključujući istragu i presuđivanje predmeta na visokom nivou", saopštila je EK.
Takođe, ograničen napredak je postignut u borbi protiv organizovanog kriminala.
Evropska komisija je, međutim, navela da je Kosovo postiglo napredak u borbi protiv terorizma, "posebno u rehabilitaciji i reintegraciji stranih boraca i njihovih porodica".
Međutim, Evropska komisija kritikuje pravosuđe, jer se procenjuje da je sprovođenje pravde i dalje "sporo, neefikasno i osetljivo na političke uticaje". Strategija vladavine prava i Akcioni plan, usvojeni u avgustu 2021. godine, vide se kao pozitivna tačka. EK je samo jednom sa "zabrinutošću" posmatrala namere Kosova da proveri pravosuđe.
Izveštaj takođe govori o napretku koji je Kosovo postiglo u pogledu poboljšanja putne infrastrukture i povećanja ulaganja u obnovljive izvore energije, ali navodi da "izvori energije zasnovani na uglju i dalje predstavljaju zabrinutost".
EK je ponovila da je reforma javne uprave hitna, preneo je Kosovo onlajn.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala