- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Objavljene plate vozača kamiona u Nemačkoj, preti velika kriza

CC0 / Pixabay/Uwe Hoh / Kamioni na auto-putu u Nemačkoj
Kamioni na auto-putu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Vozači kamiona u Nemačkoj zarađuju ispodprosečno, što bi moglo dodatno dovesti do manjka radnika u špediciji, saopštio je Statistički zavod Nemačke.
Prema najnovijim podacima, kvalifikovani vozači kamiona s punim radnim vremenom i zaposleni na neodređeno u proseku zarađuju 14,21 evra bruto na sat.
Vozači bez završene strukovne škole zarađuju 12,91 evra na sat.
To je znatno niže u poređenju sa ostatkom tržišta rada u Nemačkoj, gde kvalifikovani stručni radnici u proseku zarađuju 19,97 evra na sat.
Prosečna bruto plata kvalifikovanog vozača kamiona iznosi 2.623 evra dok je u ostatku privrede bruto plata za radnike s kvalifikacijom 3.286 evra, objavila je nemačka agencija DPA.
Strukovno udruženje vozača teretnih vozila BGL upozorava kako bi i u Nemačkoj u sledeće dve godine moglo doći do kolapsa u špediciji sličnog onom kakav se odigrava u poslednje vreme u Velikoj Britaniji.
„Već danas Nemačkoj nedostaje 60 do 80 hiljada profesionalnih vozača. Godišnje u penziju odlazi 30.000 vozača, a dolazi svega 15.000 onih koji tek ulaze u ovo zanimanje“, saopštio je BGL.
Dirk Engelhart iz BGL smatra da ono što se sada događa u Velikoj Britaniji, gde je zbog Bregzita došlo do kolapsa u snabdevanju zbog manjka vozača teretnih vozila, dolazi u Zapadnu Evropu ali s „manjim vremenskim razmakom“.
„Bregzit je u Velikoj Britaniji samo ubrzao ovaj proces. Mi idemo prema kolapsu u sektoru logistike i snabdevanja“, rekao je Engelhart, prenosi Jutarnji list.
Teretni brod se nasukao u Sueckom kanalu - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
EKONOMIJA
Na pragu velike krize: Kako je došlo do globalne nestašice robe
Cisterna - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
EKONOMIJA
Nude vize, ali uzalud – niko neće da vozi cisterne: Džonson objavio poražavajući broj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala