- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački mediji: Dogovor Pekinga i Vašingtona mogao bi da pogorša gasnu krizu u Evropi

© REUTERS / Aizhu ChenKineski tanker sa prirodnim tečnim gasom
Kineski tanker sa prirodnim tečnim gasom  - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Gasni dogovor između Kine i Sjedinjenih Američkih Država pogoršaće energetsku krizu u Evropi, upozorava nemačka televizija „N-TV“.
„Ako Peking i Vašington zaključe sporazum, to može postati problem za Evropu, jer njena skladišta gasa nisu dovoljno puna“, ističe se u članku.
Velika kineska preduzeća sada su u završnoj fazi pregovora sa američkim izvoznicima o višemilionskom poslu za isporuku prirodnog tečnog gasa Kini. Peking očekuje da će ugovor biti potpisan do kraja ove godine.
U članku se navodi da bi Rusija mogla da pomogne u rešavanju situacije na evropskom tržištu povećanjem zaliha preko svojih gasovoda. Međutim, izvozne mogućnosti Moskve su ograničene zbog potrebe za popunjavanjem sopstvenih skladišta i činjenice da je proizvodnja gasa verovatno već na maksimalnom nivou.
Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala