- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija nije protiv učešća SAD u pregovorima o Donbasu uz podršku Minskih sporazuma

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Rusija neće biti protiv učešća SAD u pregovorima o Donbasu ako američka strana podrži Minske sporazume, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka sa učesnicima XVIII zasedanja međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“.
„Ako Amerikanci požele, ako su zaista spremni da podrže realizaciju Minskih sporazuma, onda se to brzo može rešiti“, rekao je on.
Lavrov je dodao da nije obavezno da neko bude član „četvorke“ ili da se ona pretvara u „petorku“ ili u sedam članova kako bi se nekako pomoglo u rešavanju.

„Kod Amerikanaca dominira uticaj na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i na njegov tim, zato je potrebno podržati dijalog sa njima, a takav se dijalog i obnovio. Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland se sastala sa zamenikom šefa administracije ruskog predsednika Dmitrijem Kozakom koji se bavi ukrajinskom tematikom i drugim pitanjima iz regiona, dogovorili su se da nastave međusobne konsultacije“, istakao je ruski ministar Lavrov.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
„Normandijsku četvorku“ čine predstavnici Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine. Cilj sastanaka je rešavanje krize na istoku Ukrajine.
Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
RUSIJA
Da li Ukrajina i Amerika imaju "tajni plan za Donbas"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala