- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o Erdoganovoj izjavi: Petorka nema prava da diktira sudbinu sveta, ali i ne pretenduje na to

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Postoji potreba da se Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti UN prilagode novim realijama u svetu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući reči turskog predsednika Erdogana da o sudbini sveta ne treba da odlučuje šačica pobednika u Drugom svetskom ratu.
Lavrov je dodao da Moskva smatra da zapadnim zemljama ne trebaju dodatna mesta u Savetu bezbednosti, već ih treba dati zemljama u razvoju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.
„Da, postoji potreba da se UN adaptiraju i Savet bezbednosti prilagodi novim realijama, jer više nema 50 zemalja, kao što je bilo kada su UN osnovane, i nema 70, kao što je to bio slučaj pri proširenju Saveta bezbednosti, već ih je mnogo više – 193 – samo članica UN. I naravno, zemlje u razvoju apsolutno s pravom insistiraju da se poveća njihova zastupljenost u ovom glavnom organu Ujedinjenih nacija“, rekao je Lavrov novinarima u Sočiju.
Lavrov je primetio da Zapad trenutno ima najmanje šest od 15 članica Saveta bezbednosti UN.
„A kada Japan bude izabran za Savet bezbednosti iz Azije, onda će se sedmi glas preneti na stranu zapadne politike, koja se promoviše kroz Savet bezbednosti UN. Stoga, naravno, Zapadu više ne treba dodavati mesta u ovom telu, već se definitivno mora dodati zemljama u razvoju Azije, Afrike i Latinske Amerike“, naglasio je ruski ministar.
Lavrovu je postavljeno pitanje u vezi sa izjavom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je govorio o potrebi revizije odnosa snaga u Savetu bezbednosti UN.
„Slažem se sa njim da pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN nemaju pravo da diktiraju sudbinu sveta. One ga ni nemaju i ne pretenduju na to. Petorka pretenduje upravo na ovlašćenja koja su zapisana u Povelji UN, a Povelja odražava kolektivnu volju svih članica svetske zajednice i petorka ima posebnu odgovornost za stanje stvari u svetu, pre svega za izbegavanje globalnog sukoba“, objasnio je Lavrov.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom posete Angoli izjavio da sudbina čovečanstva ne bi trebalo da bude ostavljena na milost „šačice država“ pobednika u Drugom svetskom ratu. Prema njegovim rečima, u vreme kada se menja svet, a diplomatija, trgovina, međunarodni odnosi trpe radikalne promene, nezamislivo je da arhitektura globalne bezbednosti ostane po starom. Misleći na stalne članice Saveta bezbednosti UN, turski predsednik je naglasio da svet predstavlja više od pet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala