- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ludi Srbin“ je „stigao“ u Beograd: „On je jedino što je meni ostalo iz Amerike“ /video/

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić i Greg Popovič
Nikola Jokić i Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Žarko Paspalj, proslavljeni srpski košarkaš, osmislio je mural posvećen svom bivšem treneru, čuvenom Gregu Popoviču, koji je oslikan u Beogradu.
Paspalj je 1989. godine otišao u Ameriku iz Partizana i tamo potpisao ugovor sa San Antonio Sparsima, ekipom u kojoj je trenerski ponikao Greg Popovič.
Koliki utisak je na njega ostavio popularni Ludi Srbin govori to da pored jednog basketaškog terena u prestonici Srbije sada postoji njegov mural.
„To mi je nekako išlo u skladu. Da jedna njegova slika koja ima veze sa košarkom bude deo ovoga terena“, izjavio je Paspalj.
Nekadašnji član reprezentacije Jugoslavije je u Sparsima proveo samo jednu sezonu, ali je prijateljstvo sa Popovičem izdržalo do dan-danas.
„Ja sam jedan od onih ljudi koji je mnogo davno otišao u NBA zahvaljujući Gregu. Iz tog mog NBA iskustva jedina stvar koja je ostala do dan-danas – to je Greg Popovič. To prijateljstvo koje je ostalo posle 30 godina verovatno je najveće iskustvo koje sam imao vezano za Ameriku. Sve ostalo je svakako bilo jako bitno, ali ovo, za mene, najznačajnije“, izjavio je Paspalj i dodao:
„Mislim da je ovo prikladan način da se ovome dragom i finom čoveku i, za one koje ga ne znaju, jednog od verovatno najvećih trenera današnjice, da mu se upriliči nešto na ovaj način. Meni je ovo bila ideja, od ideje do realizacije je prošlo neko vreme, i kada vidim način na koji je ovaj vrlo talentovani momak uzeo to da radi meni se čini da je ovo pun pogodak i ponosan sam što je ovako“.
Iz izjave samog autora murala Petra Petrovića može se osetiti zadovoljstvo urađenim.
„Svi znamo da se portret uvek traži, pogotovo umetnici, taj skelet... Kod Grega je to specifično, sam njegov pogled je specifičan. Oči i pogled su mu drugačiji nego kod ostalih ljudi, možda je to tako zato što je on neko ko je ostavio trag...“, zapitao se pomenuti umetnik.
Pogledajte:
Otkriven govor „Ludog Srbina“ o kojem priča cela Amerika /video/
Pešić u bolnici, otkazano okupljanje košarkaša Srbije
Nema šale sa „ludim Srbinom“ – to je na teži način shvatio mladi Hrvat /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala