- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Crna Gora zna šta treba da uradi“: Poruka Podgorici iz Brisela

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da Crna Gora zna šta treba da uradi u procesu evropskih integracija, i da država mora da ispuni privremena merila iz oblasti vladavine prava, inače poglavlja iz drugih oblasti neće moći da budu zatvorena.
Varhelji je to rekao, odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta (EP) na sednici spoljnopolitičkog komiteta, na kome je predstavljen izveštaj o napretku država Zapadnog Balkana.

Crna Gora otvorila sva poglavlja u pregovorima sa EU

Varhelji je, osvrćući se na nedavna dešavanja u Crnoj Gori tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, kazao da je Crna Gora otvorila sva poglavlja u pregovorima sa EU, prenosi RTCG.

„Ipak, ispunjavanje privremenih merila je ključni izazov. Otvaranja drugih poglavlja neće biti dok se ne ispune merila iz osnovnih poglavlja, vezanih za vladavinu prava. To je i deo nove Metodologije za pregovore, koje je Crna Gora prihvatila“, naglasio je Varhelji.

On je ponovio da Crna Gora mora da isporuči rezultate po pitanju medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.
„Posvećenost Vlade rešavanju tih pitanja je važna“, kazao je evropski komesar.
Varhelji je i u uvodnom obraćanju evropskim poslanicima kazao da Crna Gora, bez ispunjenja privremenih merila za vladavinu prava, ne može zatvarati druga poglavlja.
„Politika proširenja je zasnovana na učinku, odnosno ispunjavanju obaveza“, naveo je Varhelji.

Picula: Zabrinutost zbog usporavanja integracija

Izvestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da je zabrinut zbog usporavanja procesa evropskih integracija.
„Nije bilo napretka u oblasti sudstva, i implementacija ključnih reformi u sudstvu i dalje stagnira. Svesni smo da je za sudstvo i izborne reforme potrebna kvalifikovana većina“, kazao je Picula.
On je naglasio da svi događaji koji mogu biti interpretirani kao razlog produbljivanja političkih tenzija i polarizacija treba da budu izbegnuti.
Na Piculino pitanje komesaru Varheljiju da li je i dalje optimista da će neka zemlja Zapadnog Balkana završiti pregovore o pristupanju do kraja mandata ove Komisije, komesar je kazao da su do kraja mandata ove komisije još tri godine. Ističe da Komsija želi da ubrza taj proces.
„Naš posao je da se to desi, jer ako se ne desi onda će naša pozicija na Zapadnom Balkanu biti kompromitovana“, kazao je Varhelji.
Naglašava, međutim, da se rezultati mogu postići jedino ako partneri na Zapadnom Balkanu ispunjavaju sve potrebne kriterijume.

Bilčik: Moramo videti jasnu proevropsku akciju

Crna Gora je dugo godina bila predvodnik u procesu pridruživanja, ali je tokom protekle godine stagnirala, saopštio je kopredsedavajući parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.
„Moramo videti jasnu proevropsku akciju političara u Crnoj Gori, a ne samo deklarativne izjave o Evropi. Kako bi ostvarila vodeću poziciju zemlje u regatnoj trci, Crnoj Gori su potrebna predvidljiva i stabilna politička klima i institucije, koji takođe pogoduju procesu reformi“, naveo je Bilčik.
On naglašava da ključni zakoni u oblasti pravosuđa i izborne reforme moraju biti usvojeni u duhu konsenzusa i u skladu sa najboljom evropskom praksom.
„U suprotnom, želje ogromne, proevropske većine građana Crne Gore će ostati bez odgovora“, zaključio je Bilčik.
Evropski komesar Oliver Varhelji je pozvao sve zemlje Zapadnog Balkana da se vrate ideji zajedničkog regionalnog tržišta, ističući da je EU spremna da podrži i finansira taj proces.
Ljudi prolaze pored ulaza sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SRBIJA
EK preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom
Crna Gora i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
REGION
Skandalozna pretnja američkog zvaničnika u Crnoj Gori „prosrpskim snagama“: Moguće i sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala