- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Vlada Borisova kriva što smo ostali bez gasa

© Sputnik / Jevgenij Bijatov / Uđi u bazu fotografijaTermoelektrana
Termoelektrana - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov je kritikovao rad nekoliko vlada bivšeg premijera Bojka Borisova. Prema njegovim rečima upravo zbog delovanja prošlih vlada Bugarska se po pitanju energetike nalazi u teškoj situaciji.
Podestimo, u skladu sa povećanjem cene gasa na tržištu u Bugarskoj se od 1. oktobra cena gasa povećala za 36,2 odsto.
Kako je ministar naveo u intervjuu za portal „Epicentar“, još prošlog marta, kada je na čelu vlade bio Borisov, Bugarska nije mogla ni da pretpostavi da će se naći u ovakvoj situaciji sa snabdevanjem gasom.
Tada je vlada uspela da potpiše nov ugovor sa „Gaspromom“ za isporuke gasa. Jedan od uslova je bio popisivanje takozvanih spot sporazuma, prema kojima se plaćanje vrši odmah i po cenama koje su aktuelne u tom trenutku. Za potpisivanje novog ugovora sa „Gaspromom“ postojali su i politički razlozi - da se ruska kompanija liši njene glavne prednosti, a to je sklapanje dugoročnih sporazuma, pojasnio je Ovčarov.

„I šta se sada događa? Naterali su nas da se obavežemo na spot tržište i na terminale za tečni gas, međutim, sada smo ostali bez gasa, jer SAD su odlučile da isporučuju tečni gas tamo gde je cena viša (u Kinu)“, izjavio je bivši ministar.

Ovčarov je komentarisao i situaciju sa električnom energijom. Izrazio je nadu da neće doći do isključivanja struje u Bugarskoj. Prema njegovim rečima, Bugarska sada ne bi mogla bez termoelektrane „Marica istok“, a u budućnosti neće moći bez nuklearne elektrane „Belene“.
Podsetimo, za deset godina Bugarska je morala nekoliko puta da zaustavi izgradnju nuklearne elektrane „Belene“. Poslednji put se to dogodilo 2012. godine i to , prema mišljenju eksperata, zbog pritiska SAD. Tokom 2020. godine Bugarska je započela proceduru za izbor strateškog investitora u kojoj su učestvovale ruska, američka, francuska, kineska i južnokorejska kompanija.
Početkom 2021. godine je postalo jasno da vlada može da odustane od izgradnje u korist druge nuklearne elektrane „Kozloduj“. Takav je savet Bugarska dobila od SAD, o čemu je govorio i sam Borisov i bivša ministarka energetike Temenužka Petkova.
„To je još jedna mina koju nam je ostavila partija GERB – zločin prema atomskoj energiji. Ja to zovem „Zločin prema elektrani „Belene“, izjavio je Ovčarov.
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
REGION
Bivši bugarski ministar: Ostaćemo bez izvora energije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala