- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bosanski diplomata izazvao skandal: „Alahu akbar“ i pretnja ratom, reagovali i Amerikanci

© AP Photo / Amel EmricZastava nekadašnje Armije BiH na protestu u Sarajevu
Zastava nekadašnje Armije BiH na protestu u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Admir Atović, konzul Bosne i Hercegovine u nemačkom gradu Frankfurtu, objavio je status na svom Tviter nalogu u kom preti ratom, a status završava sa „Alahu akbar“.
Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! RPG-ovi u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić… Allahu Ekber“, napisao je Atović u svom statusu.
© Foto : Twitter/Admir Atovic/PrintscreenStatus BiH diplomate u kom se preti oružjem
Status BiH diplomate u kom se preti oružjem - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Status BiH diplomate u kom se preti oružjem
Atović je taj status nedugo potom izbrisao, ali je ipak izazvao pravi diplomatski skandal.
Na njegove navode, reagovali su i iz ambasade SAD u BiH, prenosi RTRS.
„Svako pominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo, pozivi na naoružavanje ili pretnje oružjem su opasni i ne treba da budu deo javnog diskursa. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, veoma smo zabrinuti zbog neprestane retorike podela koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH”, poručeno je iz američke ambasade.
Iz Ambasade SAD su pozvali sve političke lidere i zvaničnike u BiH „da se uzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava“ i da se fokusiraju na pomirenje koje je od ključnog značaja.
Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za bosanskohercegovačke medije su rekli da Atovićevi stavovi ne predstavljaju zvanični stav tog Ministarstva.
Atović je ovu objavu preuzeo sa Fejsbuk naloga Muhameda Velića, imama džamije Ferhadija u Sarajevu.
Velić je skandal koji je napravio Atović prokomentarisao novim statusom na Fejsbuku, u kom navodi da „pročetničkim i proustaškim medijima, njihovim nalogodavcima i sledbenicima, smeta ako naglas kažete da ćete braniti Bosnu“.
„Osuli su paljbu po Admiru Atoviću, našem konzulu u Frankfurtu, stopostotnom ratnom invalidu, u kolicima, bez obe noge, čestitom insanu koji je prošao i doživeo sve užase rata, samo zato što je preneo moj status od neki dan, u kojem sam rekao da Bosna ima snage i kapaciteta da se brani ako bude u bilo kojem smislu napadnuta. Napale su nas i ratne pobegulje i dezerteri, koji su još na početku 1992. pobegli i sprašili put Nemačke i butum sveta. Razumem uplašene ljude, svakoga je strah užasa rata, ne dao dragi Alah nikome da se dogodi, ali, pored ovakvih komšija i njihovih politika, insan mora biti budan i stalno na oprezu. Alah da pomogne i sačuva“, napisao je Velić.
Zastava DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
REGION
Zastava Islamske države i Alahu akbar: Provokacija na obeležavanju stradanja Srba u BiH
Potpisivanje potpunog i formalnog sporazuma u Parizu, nakon prethodnog dogovora u Dejtonu.  - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
SRBIJA
Od Dejtona do Brisela: Kako se mirovni sporazumi gaze uvek na štetu jednog naroda
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
Dodik žestoko odgovorio Izetbegoviću i Komšiću: Sarajevo je očišćeno od Srba, SDA nastala u džamiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala