Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Agonija nema kraj: Ocu ne vraćaju ćerkice uprkos sudskoj presudi i posle šest godina pakla

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICĐorđe Joksimović
Đorđe Joksimović - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Đorđe Joksimović, otac tri maloletne ćerke, jutros je započeo štrajk glađu ispred kragujevačkog Centra za socijalni rad. Juče je istekao rok da mu, na osnovu pravosnažne sudske presude, deca budu vraćena posle šest godina života u hraniteljskoj porodici,.
„Nisu, kažu u Centru, još dobili presudu. Direktorka me primila jutros na minut i to mi saopštila. Ne razumem šta se dešava, trebalo je već da reaguju po presudi, po zakonu, oni kao da nemaju nadležnost. Njima je naloženo da poštuju zakon, međutim, to Centar ne radi“, kaže Đorđe Joksimović za Sputnjik.

Centar za socijalni rad sprema žalbu?

On tvrdi da Centar za socijalni radi u Kragujevcu ima nameru i da se žali na ovakvu odluku suda. To je zaključio posle razgovora sa ćerkama.
„Juče su mi decu dovodili ovde u 11 sati i „učili“ ih kakav je tata, gde im je bolje i šta im je bolje, katastrofa. Bili su sa hraniteljicom, ali ja se čujem sa svojom decom, ona imaju poverenja u mene, ispričaju mi sve, gde su bila, šta su radila. Doveli su ih da bi ih ubedili da je bolje u hraniteljskoj porodici, nego kod tate, međutim, deca su uz mene, oko toga se ne sekiram ni najmanje“, kaže Joksimović.
Centar za socijalni rad u Kragujevcu mu je 2015. godine oduzeo roditeljsko pravo i njegove tri maloletne ćerke smestio u hraniteljsku porodicu.
© Foto : Sputnjiku ustupio Đorđe JoksimovićĐorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“
Đorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Đorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“

Film lansirao slučaj u žižu javnosti

Ovaj slučaj najveću pažnju javnosti, dobio je nakon što je u januaru na javnom servisu emitovan film „Otac“ Srdana Golubovića, čiji je scenario zasnovan na Joksimovićevoj šestogodišnjoj borbi sa lokalnom socijalnom službom koja mu je zbog siromaštva oduzela decu.
Podneo je 130 zahteva za povratak, pet puta pešice išao od Kragujevca do Beograda kako bi apelovao na nadležne organe da mu vrate decu, primio ga je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Presuda doneta u septembru

Osnovni sud u Kragujevcu početkom septembra doneo je presudu da se deca iz hraniteljske porodice vrate ocu.
„Isteklo je sve, oni su odgovorili da se neće žaliti, svi rokovi su istekli. Po zakonu, deca su trebala juče da budu kod mene, to je bio zadnji dan da dođu kod mene. Jedanaest godina mi Maja puni sada 22. oktobra, Lara 26-og puni 10, a Beba ima osam godina, deca znaju sve“, kaže Joksimović.
Da bi mu sud vratio decu, on je morao da ima stalan posao. Danas radi u jednoj građevinskoj firmi, kaže da kod kuće deca imaju sve uslove.
© Foto : Promo FCS - Maja MedićInsert iz filma "Otac" - glumac Goran Bogdan
Insert iz filma Otac - glumac Goran Bogdan  - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Insert iz filma "Otac" - glumac Goran Bogdan

Majka još na lečenju

Joksimović je dva puta, tokom dva sudska procesa, morao da prođe Školu roditeljstva, što je takođe bio uslov da se deca vrate u primarnu porodicu.
„Pisao sam domaće zadatke, bio sam kao pravi učenik. Maksimalno sam se trudio. I da budem fer, da budemo ljudi, jer i oni su bili fer na sudu. Devojčice su subotom i nedeljom kod mene, pa radimo domaće zadatke, vežbamo matematiku, sve radim s njima. Ne provodimo mi samo vreme u sedenju i u igri, već imamo period kada mora da se odradi domaći. Kad dođu kod mene, prvo se to radi, prvo što treba za školu“.
On dodaje da je majka i dalje na lečenju, da je deca nisu videla šest meseci, jer im, kako kaže, ne dozvoljavaju.
„Tražio sam od Centra da ih odvedem da vide majku, nisu mi dozvolili. Ona je ubijena lekovima, ovde ispred Centra je pala, kada su decu razdvojili od nje“.
Sputnjik tokom dana u Centru za socijalni rad u Kragujevcu nije dobio odgovor na pitanje zašto Đorđu Joksimović nisu vraćena deca. Rečeno nam je da izjave za javnost o ovom slučaju daje isključivo direktorka Jelena Mitrović, koja je na terenu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala