53. BEMUS od 1. novembra na više lokacija u Beogradu

© Tanjug / Marko ĐokovićBEMUS
BEMUS - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Ovogodišnje izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti - BEMUS biće održano od 1. do 13. novembra u Beogradu, a otvoriće ga nastup gruzijske pijanistkinje Katje Bunijatišvili u Kolarčevoj zadužbini.
Po rečima direkcije manifestacije, ovom prilikom će se Bunijatišvili pridružiti i Beogradska filharmonija pod upravom kanadskog dirigenta Marka Parizota.
Bunijatišvili, koja se po prvi put predstavlja beogradskoj publici, nastupiće i 3. novembra zajedno sa još četiri renomirana muzičara - violinistima Hačaturom Almazjanom i Hračjom Avanesjanom, violistom Adrijenom Boasom i violončelistom Narekom Hahnazarjanom.
Pored toga, istog dana (3. novembra) će u Kolarcu nastupiti i bariton Tomas Hempson, zajedno sa Simfonijskim orkestrom i Horom Radio televizije Srbije, a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, dok će gošće tog koncerta biti soprani Aleksandra Jovanović i Dragana Radaković.
Kolarac će 5. novembra biti i mesto održavanja koncerta kamernog ansambla “13 gudača“, na kojem će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov.
Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora i aranžera, ali i soliste na dva instrumenta - klasičnom i električnom violončelu - ovom prilikom će u prvom delu programa, uz klasičan repertoar, predstaviti beogradskoj publici i svoj “Bravurozni koncert“, dok će u drugom delu predstaviti svoje originalne obrade numera grupe Pink Flojd.
Koncert Crkvene pevačke družine ''''Branko'''' iz Niša biće održan 6. novembra u kripti Hrama Svetog Save, a pod upravom dirigenta Sare Cincarević.
Deo BEMUS-a biće i Orkestar Opere i teatra Madlenijanum, koji će u svojoj matičnoj dvorani održati koncert 8. novembra pod dirigentskom palicom Dejana Savića.
Kao solistkinje nastupiće škotska violinistkinja Kandida Tompson i srpska violončelistkinja Ksenija Janković.
Poseban doživljaj za publiku BEMUS-a biće nastup pijaniste Aleksandra Madžara 10. novembra u Kolarcu, kojim će on otpočeti svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama.
Za zatvaranje BEMUS-a predviđen je program “koji predstavlja pravi pogled ka budućnosti“ - 12. i 13. novembra će u Malom pozorištu Duško Radović biti izvedena opera za decu "Dečja soba" Milenka Živkovića.
Opera je nastala prema pričama Desanke Maksimović, a predstaviće je Muzičko-opersko-teatarska organizacija “Moto“.
Osim toga, tradicionalno, u planu je i BEMUS na bis 14. novembra u Kolarcu, kada će Aleksandar Madžar izvesti drugi koncert u sklopu svog osmodelnog serijala.
Organizator BEMUS-a je Centar beogradskih festivala CEBEF, a izbor programa načinio je umetnički direktor Bojan Suđić.
Realizaciju ovogodišnjeg izdanja manifestacije omogućili su Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu kao osnivač manifestacije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Beogradske muzičke svečanosti biće održane uz sve važeće epidemiološke mere.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala