- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zabrinjavajući potez Fejsbuka: „Metaverzum“ postaje realnost – gigant zapošljava 10.000 Evropljana

CC0 / Pixabay / Naočare sa znakom Fejsbuka
Naočare sa znakom Fejsbuka - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Kompanija Fejsbuk planira da u narednih pet godina zaposli 10.000 radnika iz Evropske unije za rad na novoj računarskoj platformi koja će služiti za virtuelno povezivanje ljudi.
Ta platforma bi mogla da izazove zabrinutost zbog ugrožavanja privatnosti i povećanja kontrole društvenih platformi nad onlajn aktivnostima, pišu američki mediji.
Kompanija je saopštila da će visokokvalifikovani radnici pomoći u izgradnji „metaverzuma“, futurističkog pojma za povezivanje ljudi onlajn, koji koristi proširenu i virtuelnu stvarnost.
„Dok započinjemo putovanje oživljavanja metaverzuma, potreba za visoko specijalizovanim inženjerima jedan je od najhitnijih prioriteta Fejsbuka“, navodi se u saopštenju.
Iako Fejsbuk nije jedini koji radi na toj platofrmi, i priznaje da je nijedna kompanija ne može posedovati, postoji zabrinutost da bi Fejsbuk, zajedno sa još nekim organizacijama, mogao da monopolizuje „metaverzum“ i iskoristi ga za prikupljanje i zaradu od ličnih podataka, poput onoga što već radi na internetu.
Fejsbuk je prošlog meseca najavio ulaganje od 50 miliona dolara za finansiranje globalnog istraživanja i partnerstva sa grupama za građanska prava, neprofitnim organizacijama, vladama i univerzitetima za razvoj proizvoda odgovornih za „metaverzum“.
Kompanija je dodala u saopštenju da će biti potrebno 10 do 15 godina da seu potpunosti realizuju mnogi od tih proizvoda.
Fejsbuk logo - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
SVET
Nema povratka: Svi giganti imaju svoj kraj - i Fejsbukov je počeo /video/
Frensis Hogen pred Senatom - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
DRUŠTVO
Ogroman skandal koji trese Fejsbuk stigao do Senata — i nema veze sa padom mreže
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg predstavlja aplikaciju Horajzon vorkrums, preteču metaverzuma - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Internet postaje metaverzum, mreža u koju ćemo moći da uđemo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala