- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić poručio iz Horgoša: Srbija i Mađarska mogu mnogo toga zajedno da urade /video/

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Horgošu, gde su počeli radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - Segedin, da Srbija i Mađarska mogu mnogo toga zajedno da urade, kao što su uradili i po pitanju snabedavanja gasa, kao i da snažnija Srbija znači i jaču Mađarsku i obrnuto.
Vučić je, u prisustvu premijera Mađarske Viktora Orbana, poručio okupljenim građanima na mađarskom - ko sme taj pobeđuje.
"To je karakteristika svega što je uradio Orban u odnosima sa Srbijom i zahvalan sam mađarskom predsedniku vlade zbog toga što je uz mnogo hrabrosti i pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, što je napravio uslove za potpuno nove odnose, u koje mi Srbi verujemo da će snažnija i jača Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku, kao što smo sigurni da snažna i jaka Mađarska znači i snažna i jaka Srbija", poručio je Vučić.
To nikada kroz našu istoriju nije bilo,dodao je, i srećan sam i ponosan što danas u Horgošu tako nešto mogu da izgovorim.
Predsednik je poručio Srbima i Mađarima da zajedno možemo mnogo toga da uradimo i da smo zajedno mnogostriko jači.
"I sve što gradimo pokazuje koliko zajednički možemo da postignemo bolje rezultate", istakao je Vučić.
Rekao je da je predviđeno da započeti radovi na pruzi Subotica - Segedin budu završeni u novembru 2022. nakon čega će naše dve zemlje dobiti najmoderniju železničku deonicu.
Dodao je da će pruga imati moderne bezbednosne sisteme i prugu osposobljenu za opterećenje za 22,5 tona po osnovni.
Takođe, biće potpuno obnovljene i modernizovane stanične zgrade u Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu, kao i stajališta Javno Skladište i Hajdukovo.
Kako je rekao, biće tu i 13 putnih prelaza u niovu i dva pothodnika u Paliću i Horgošu. Idejni projekat je finansirala EU u okviru IPA programa Mađarska - Srbija, dok je naša zemlje izdvojila 86,7 miliona evra obezbedila kroz kredit OTP banke i iz budžeta.

"Puštanjem u promet ove trase duge 27 km biće unapređene transportne i putničke veze između Subotice i Segedine i ojačane ekonomske, kulturen i prijateljske veze između Srbije i Mađarske i između Srba i Mađara. Građani i privreda će imati direktan pristup intermodalnoj luci Baja na Dunavu i luci Segedin na Tisi, kao i logističkim centrima u Vojvodini i Beogradu. Pruga Subotica Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta, čime korisnici dobijaju pristup jugoistoku i severozapadu Evrope", naveo je Vučić.

Dodao je da će čitav prostor, po okončaju ovog projekta, između Subotice i Segedina postaje razvojno čvorište za turizam, trgovine i zbližvanje naših kultura i naroda.
"Šta je lepše i važnije nego da živimo u miru koji nismo često imali u svojoj prošlosti već da imamo poverenje jedni u drugi. Srbima želim da kažem pošto Mađari to znaju - slušao sam Orbana i ljude iz mađarske vlade koji su na međunarodnim skupovima imali neretko više hrabrosti i želje da učine nešto dobro za Srbju nego što su to imali mnogi od naših predstavnika. I to govorim sa punom odgovornošću i zahvalnošću prema madarskim prijateljima, koji nikada nisu imali ''ali''. I na poslednjem samitu u Sloveniji i svim skupovima od Brisela do Berlina i Pariza - bili su na svakom mestu uz Srbiju punim srcem, što nisam siguran da smo mi bili tamo uz mađarske prijatelje. Ali, se i to menja jer su Srbji takvi da dobro varaćaju još boljim", rekao je Vučić.
On je govoreći o značaju rekonstrukcije pruge citirao Danila Kiša koji je govorio da su za njega vozovi legenda i mit.
Predsednik je kazao da je Srbija velike procese pokrenula izgradnjom pruge Beograd - Budimpešta i naveo daće svi koji idu na zapad i centralnu Evropu ići preko Budimpešta, kao i što će svi iz Budimpešte koji idu prema Atini i Istanbulu ići preko Beograda.
Takođe, Vučić je kazao da će danas imati satanak, razgovor uz ručak, sa Orbanom na kome će govoriti o najvažnijim pitanjima koji muče celu Evropu i region.
"Ali ćemo i tu da pristupimo zajednički kao što smo rešili probleme snabedavanja gasom zajednički, imali smo hrabrosti i jedni i drugi da izdržimo pristiske, ali zato i Srbi i Mađari danas znaju da će imati dovoljno gasa", naglasio je Vučić.
Dodao je da Srbija to ne bi mogla da uradi sama, bez Orbanove hrabrosti.
"Kada vidim da oni mogu, onda i mene briga za sve pritiske, onda je i meni mnogo lakše", istakao je Vučić.
Dodao je da pruga Subotica - Segedin pokazuje da se nalazimo u centru Evrope i da će ta pruga doneti konkretne rezultate.
Izrazio je uverenje da možemo da se dogovorimo kako da damo zajedničko ime toj pruzi u budućnosti, kao i pruzi koja će spajati Beograd i Budimpeštu.
Da ima srpsko ime, a mađarsko prezime ili obrnuto, da pokažemo da sve zajednički možemo da napravimo, dodao je Vučić.
Predsednik ističe da će se uskoro ići na rekonstrukciju bolnice i u Subotici od 40 miliona evra, da se završavaju radovi na porozorištu u Subotici od 4,5 miliona evra, zatim da će taj grad dobiti stadion od 22 miliona evra, kao i da će početi izgradnja vodovoda i kanalizacije.
"A u novembru otvaramo novu nemačku fabriku za 500 zaposlenih, investicija je vredna 65 miliona evra, za samo mesec dana", najavio je Vučić, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala