Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šamar Kurtiju: Potres koji bi mogao da promeni „krvnu sliku“ lažne države

CC BY 2.0 / Flickr/Theresa Thompson / VOTEKosovo - izbori
Kosovo - izbori - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Lokalni izbori na Kosovi i Metohiji održani u nedelju svojevrstan su šamar politici takozvano premijera Vlade Kosova Aljbina Kurtija s obzirom da jedino njegova stranka nije u prvom krugu osvojila vlast ni u jednoj opštini. Goran Avramović, novinar i politički komentator sa Kosova i Metohije, smatra da je radikalna politika Kurtija uzela danak
Avramović na pitanje da li je Kurti kažnjen zbog svog preteranog radikalnog nacionalizma ili zbog toga što nije uspeo u nameri da taj nacionalizam istera do kraja, odgovara sledeće:

Loš rezultat odgovor na Kurtijevu politiku

„Odgovor na ovo pitanje može da se čita sa obe strane, ali ja ipak imam utisak da takva vrsta radikalne politike više ne prija Kosovu, i to mnogo pre nego što Kurti nije uspeo u tome. Stvari na Kosovu odavno dobrim delom zavise i od toga kako svet gleda na njih, a po svemu sudeći značajniji deo tog sveta nije blagonaklono gledao na to šta Kurti radi vezano pre svega za situaciju na severu Kosova,“ uveren je Avramović.

S druge strane, dodaje on, postoji i unutrašnje nezadovoljstvo kosovskih Albanaca koje ne treba otpisivati jer je Kurti na mesto premijera došao na talasu priče o borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, a nije ispunio obećano.
Avramović podseća da je Kurti obećavao i unutrašnji dijalog sa srpskom zajednicom do koga koje nije došlo.
„Od unutrašnjeg dijaloga nije bilo ni slova "U", ako ne računamo susrete sa Nenadom Rašićem koji nije bio izabran kao predstavnik srpskog naroda ni na jednim izborima. I sa te strane postoje neka neispunjena obećanja koja su očigledno tako slagana jedna na druge, i sa strane srpske, i sa strane albanske zajednice, što je uzelo danak,“ konstatuje Avramović.
Činjenica da se jedino Kurti od albanskih političara nije oglasio po zatvaranju biračkih mesta dovoljno govori o njegovom stavu prema rezultatima izbora.
„Kurti to nije očekivao, posebno ne u tako velikoj snazi jer sinoć su se zvaničnici PDK i LDK oglasili i rekli da su zadovoljni rezultatima, posebno što je izlaznost bila mala što su podaci koji su kazivali da Kurtijev brod ne plovi slavno,“ napominje Avramović.

Vanredni parlamentarni izbori nisu isključeni

Avramović smatra ipak da treba sačekati s konačnom ocenom kad je reč o tome da li je vlada Aljbina Kurtija ugrožena zbog rezultata izbora na lokalu.
„Moramo sačekati da prođe i drugi krug ovih izbora i da vidimo da li je Kurti dobio bilo koju opštinu i kako će se nositi u situacijama u njima pre svega sa albanskom zajednicom, kako će sarađivati i da li će uopšte imati vremena za tu probu a tek onda ćemo videti šta će biti dalje jer na Kosovu nikad nije isključeno da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora,“ kaže naš sagovornik.
On dodaje da lokalni izbori mogu da budu parametar za parlamentarni nivo, ali napominje da isto tako, ako Kurti bude opstao na vlasti narednih godinu dana, rezultati ovih lokalnih izbor neće biti bitni.
Prema dosadašnjim rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije, u 19 opština na Kosovu i Metohiji gradonačelnik je juče izabran već u prvom krugu, a ni u jednoj od opština nije pobedio kandidat Samoopredeljenja. U opštinama u kojima neće biti održan drugi krug izbora za gradonačelnika najviše glasova od albanskih stranaka dobila je Demokratska partija Kosova (DPK), koja je prva u Uroševcu, Južnoj Mitrovici, Srbici, Kačaniku i Hani i Elezitu.
Demokratski savez Kosova (DSK) će u prvom krugu pobediti u Peći i Lipljanu, a Alijansa za budućnost Kosova u Dečanima i Suvoj Reci.
Kandidati Srpske liste su na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom, saopštio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala