- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Za nastavak rada misije NATO-a neće biti dovoljne samo izjave u Alijansi

© AFP 2023 / YVES HERMANLideri zemalja NATO-a na samitu u Briselu
Lideri zemalja NATO-a na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Potezi NATO-a ohladili su odnose sa Rusijom do zamrzavanja, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg pokvario je sve što se moglo pokvariti, izjavio je prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.
„Da budem iskren, naši odnosi sa NATO-om i onako su bili na veoma niskom nivou. Ali NATO nastavlja da hladi naše odnose do tačke zamrzavanja“, rekao je Džabarov.
Prema njegovim rečima, NATO svojim delovanjem nastoji da odnose sa Rusijom vrati u stanje Hladnog rata.
„Stoltenberg je pokvario sve što se moglo pokvariti“, naglasio je senator.
Džabarov, međutim, smatra da Rusija može da obnovi rad vojne misije NATO-a u Moskvi i svog predstavništva u Alijansi, ali samo u slučaju realnih koraka NATO-a ka poboljšanju odnosa, uključujući povećanje broja ruskih predstavnika u Briselu na optimalan.
„Da, obnova rada ovih misija je moguć, ali za to se moraju preduzeti realna dejstva za obnovu odnosa. Potrebno je održati radni sastanak, razgovarati o obnavljanju rada misija, povećati broj naših predstavnika do optimalnog“, objasnio je Džabarov.
Prema njegovim rečima, za nastavak rada neće biti dovoljne samo izjave NATO-a.
„Ako to opet budu samo reči, a u stvarnosti se budu uvodila ograničenja, na primer, za kretanje naših zaposlenih po zgradi NATO-a, onda to neće ništa promeniti“, konstatova je senator.
U ponedeljak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objavio o recipročnim merama Rusije na proterivanje diplomata u NATO-u: osim obustave rada vojne misije za vezu NATO-a u Moskvi, prekida se rad njegovog informativnog biroa. Stalna misija Rusije pri NATO-u takođe obustavlja rad od 1. novembra ili nešto kasnije. Za kontakte sa Rusijom Alijansa bi sada trebalo da se obraća ambasadoru Rusije u Belgiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala