- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata naveo uslove za obnovu odnosa sa NATO-om

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Sve dok NATO ne odustane od strategije obuzdavanja Rusije, saradnja i dijalog sa Alijansom biće otežani, izjavio je na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN zamenik šefa delegacije Rusije u UN u Ženevi Andrej Belousov.
„Dolazi do jačanja vojnih potencijala i intenziviranja vojnih dejstava zemalja NATO-a u blizini ruskih granica. Očigledno je da sve dok alijansa ne odustane od politike obuzdavanja Rusije, saradnja i dijalog sa njom biće otežani“, istakao je Belousov.
Ruski diplomata je dodao da Rusija predlaže da se sa NATO-om dogovore mere deeskalacije, uključujući uzajamno smanjenje vojne aktivnosti duž granica Rusije.
Prema njegovim rečima, danas su „potrebni koraci za poboljšanje situacije, kao i fokus na savesno sprovođenje postojećih sporazuma, uključujući i Bečki dokument“.
„Korisne su dodatne dobrovoljne mere transparentnosti. Predlažemo da se dogovorimo o merama deeskalacije, uključujući uzajamno smanjenje vojne aktivnosti duž granice između Rusije i zemalja NATO-a i o poboljšanju mehanizama za sprečavanje incidenata i opasnih vojnih aktivnosti“, naveo je Belousov.
U ponedeljak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objavio o recipročnim merama Rusije na proterivanje diplomata u NATO-u: osim obustave rada vojne misije za vezu NATO-a u Moskvi, prekida se rad njegovog informativnog biroa. Stalna misija Rusije pri NATO-u takođe obustavlja rad od 1. novembra ili nešto kasnije. Za kontakte sa Rusijom Alijansa bi sada trebalo da se obraća ambasadoru Rusije u Belgiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala