- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Puškov: Logična odluka o obustavljanju rada predstavništva pri NATO-u

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave NATO-a
Zastave NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Odluka Moskve da obustavi rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u je logičan kraj etape odnosa dveju strana koji je karakterisala stalna degradacija, izjavio je za list „Izvestija“ ruski senator Aleksej Puškov.

„Obustava rada našeg predstavništva pri NATO-u u Briselu i obustava rada vojne misije NATO-a za vezu u Moskvi je logičan kraj cele faze odnosa NATO-a sa Rusijom, koja je karakterisana stalnom degradacijom saradnje. Pre svega, to je bilo povezano sa konfrotacijskim odnosom NATO-a, nespremnosti da se ozbiljno raspravlja o postojećim problemima i stalnim neprijateljskim akcijama prema našoj Misiji“, rekao je on.

Kako je naveo senator, u uslovima kada nema ni političkog ni vojnog dijaloga, kada već nekoliko godina nema ruskih predstavnika pri NATO-u u Briselu, a Savet Rusija-NATO ne funkcioniše već nekoliko godina, odluka da se obustavi rad predstavništva Rusije pri NATO-u u Briselu je opravdan i pravilan korak.
Prema mišljenju Puškova, savet Rusija-NATO je u ćorsokaku još od 2015-2016. godine, mada je njegovo formalno postojanje omogućavalo rukovodstvu Alijanse da održi vidljivim dijalog sa Rusijom, koga u stvari nije ni bilo.
„Koristila se formula dijaloga sa pozicije sile, odnosno, NATO diktira uslove Rusiji, a Rusija ih ispunjava. Takvu formulu Rusija nije nikada prihvatala – dijalog sa pozicije sile sa Rusijom nije moguć, a pokušaj da joj se diktiraju uslovi uništava sam dijalog. Tako se i dogodilo. Upozoravali smo“, istakao je političar.
Senator je primetio da je Rusija ipak ostavila „malu nit saradnje“. Ruska strana nudi NATO-u, ako je potrebno, da održi kontakt sa Moskvom preko ruskog ambasadora u Belgiji, a Alijansa, sa svoje strane, može imenovati za kontakt osobu ambasadora jedne od zemalja-članica NATO-a u Moskvi. Pritom, Puškov je ukazao na to da to ne može da se računa kao punopravni mehanizam saradnje.

„Ne treba stvarati atmosferu da je dijalog vidljiv iako je on u potpunosti izostao i davati alibi rukovodstvu NATO-a da ono, navodno, vodi pregovore sa Moskvom. Nema nikakvih pregovora. Sada je rad naše Misije prekinut, što se tiče budućnosti nije još definisano. Mi ne planiramo da podržavamo lažni dijalog. A u NATO-u bi iz toga trebalo da izvuku najozbiljnije zaključke“, rekao je političar.

Ranije je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.
On je dodao da, takođe, od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse. Takođe, obustavlja se rad informativnog biroa NATO-a koje je formirano pri ambasadi Belgije.
NATO je 6. oktobra doneo odluku da se oduzme akreditacija za osam saradnika ruske Misije pri Alijansi. Tako se broj akreditacija sa 20 smanjio na 10.
Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je ranije izjavio da oduzimanje akreditacije osoblju ruske misije pri NATO-u nije povezano ni sa jednim konkretnim slučajem i da se radi o budnosti u odnosu na obaveštajne aktivnosti Rusije.
Kako je naveo član Komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov u odluci NATO-a nema ničeg novog i neočekivanog. On je dodao da Alijansa seče sve moguće puteve kako bi prevazišla one krize koje je nemoguće prevazići bez Rusije.
Ovu odluku Alijanse je komentarisao i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji istakao da ovakva odluka Alijanse potpuno potkopava izglede za normalizaciju odnosa NATO-a i Rusije uprkos kontroverznim izjavama predstavnika Alijanse o suprotnom.
Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
RUSIJA
Informativni biro NATO u Moskvi: Nemamo komentar, obratite se Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala