- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi krak „Severnog toka 2“ napunjen tehničkim gasom

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Prvi krak gasovoda „Severni tok 2“ je napunjen tehničkim gasom, saopštio je operater tog cevovoda „Nord strim 2“.
Kako se precizira, upumpano je oko 177 miliona kubnih metara gasa što je osiguralo nivo pritiska od 103 bara što je dovoljno da bi u budućnosti krenuo transport tog energenta ovim pravcem.
Što se tiče drugog kraka gasovoda, kako se navodi, radovi po pitanju puštanja gasovoda u operativno stanje su i dalje u toku.
Prethodno je potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak izjavio da bi puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ pomogao prilikom stabilizacije situacije na tržištu gasa.
Gasovod „Severni tok 2“ proteže se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja je završena 10. septembra.
Trenutno je u toku proces sertifikacije operatora gasovoda, kompanije „Nord strim 2 AG“. Ona će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt odluke, a zatim će svoju ocenu o tome dati Evropska komisija. Ceo proces, prema zakonskim zahtevima, može potrajati nekoliko meseci. Nemački regulator je u septembru dobio kompletan paket dokumenata potrebnih za sertifikaciju.
Pogledajte i Sputnjikovu emisiju „Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju“ koja se bavi temom gasne krize u Evropi:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala