- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov za film „Putin, majstor igre“ odgovara na pitanje – da li Rusija nastoji da se Evropa raspade

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Rusija je jaka zemlja koja unutar EU traži partnera i nikome ne predstavlja opasnost, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov tokom intervjua za dokumentarni televizije „Frans 5“ pod nazivom „Putin, majstor igre“ (Poutine, le maître du jeu).
Tim rečima, naime, Peskov je odgovorio na pitanje novinara da li Rusija nastoji na tome da se Evropa „raspadne“.

„Apsolutno nismo zainteresovani za to. Nama je želja da zemlje Evrope cvetaju, ali da su nezavisne jedna od druge. Trenutno se traga za samostalnom odbranom Evropljana, potrebna im je svoja vojska. Hoće li Amerikanci ostati u Evropi i nastaviti da ih štite od strašnih Rusa? Želeli bismo kad bi nas čuli – mi nikome ne pretimo, ne predstavljamo opasnost, mi smo ogromna i velika zemlja koja traži partnere“, rekao je on.

Novinar je Peskovu takođe rekao i da Evropa često od Rusije „oseti“ pretnju, kao što je to bio slučaj na proleće kada je Rusija „nagomilala“ vojsku na granici sa Ukrajinom, na šta je portparol Kremlja rekao da Moskva „može da razume takav osećaj“, ali da je prethodno Evropi neophodno da bolje shvati o čemu se tu zaista radi.
S tim u vezi Peskov je objasnio da su se neposredno pred taj trenutak u Evropi održavale vežbe NATO-a, međutim, svi su tada govorili o navodnom nagomilavanju ruske vojske a niko nije ni spomenuo čitavu koncentraciju snaga Alijanse.
Takođe se osvrnuo i na pitanje ulaska Ukrajine u sastav NATO-a te je istakao da bi to bio „najgori mogući scenario“ i dodao da bi Rusija u tom slučaju preduzela adekvatne mere „zaštite sopstvene bezbednosti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala