- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Nije ovo Srbija“ i uvrede Abazoviću: Protest ispred crnogorske Vlade u Podgorici

© Sputnik / Boban NovovićProtest u Podgorici
Protest u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Nekoliko stotina ljudi okupilo se večeras ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, da protestuju i da potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću uruče dokaze da je policija na Cetinju (5. septembra) navodno gađala građane gumenim mecima.
Okupljeni građani su uzvikivali: „Ovo je izdajnička vlada“, „Krivokapiću, bolje grob nego rob! Crnogorci ne ljube lance!“, „Ne može nam niko ništa oteti bez krvi!“, „Ovo nije Srbija, no Crna Gora!“.
Na protest je došao i takozvani mitropolit CPC Mihailo, koji je poručio: „Nek je vječna“.
Okupljeni su skandirali i „Dolje Vlada“..
Demonstranti su vređali i čelnike crnogorske vlade, a naročito potpredsednika Dritana Abazovića, navodi RTCG.
Okupljeni su protestovali i protiv odluke Uprave za katastar da Cetinjski manastir kao svojinu upiše na Mitropoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslavne crkve (SPC).
Primetno je bilo prisustvo policije ispred zgrade Vlade.
Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, obraćajući se okupljenima, kazala je da „čim se dese vanredni izbori promijeniće se nezakonit upis Cetinjskog manastira“.
Nasilna intronizacija mitropolita SPC Joanikija je ukazala i na političku zloupotrebu Vojske Crne Gore, rekao je u svom govoru građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.
„To je nedopustivo i predstavlja politizaciju. Ministarka odbrane Olivera Injac je trajno narušila neutralnost vojske i poljuljala povjerenje u nju. Propusti policije na Cetinju su brojni. Ona je na Cetinju postupala na osnovu obmana premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Abazovića. Nesrazmjerno i nezakonito su upotrijebili sredstva prinude prema onima koji su protiv potiranja crnogorskog identiteta“, ocijenio je Zeković i dodao da je „policija postupala prema grupama žena zato što im se nije dopala njihova retorika“. On je rekao i da „ovoj Vladi brojimo posljednje dane“.
Predsjednica opštinskog odbora Liberalne partije Nikšić Jelena Marković kazala je da su za policijsku represiju prema građanima Cetinja i Crne Gore 4. i 5. septembra odgovorni premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović.
Ona je rekla da je razlog okupljanja to što je Abazović lično pozvao da mu se donesu dokazi da su na Cetinju građani gađani gumenim mecima.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
REGION
Cetinjski manastir opet upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske
Protest na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
REGION
Advokat Kavarić: Zabraniti nezakoniti skup u Podgorici, sprečiti najavu nasilja
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
REGION
Ako je Cetinjski manastir vlasništvo opštine zašto je ona plaćala manastiru zakup /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala