- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Korak do „prizemljenja“ politike Zorana Zaeva u Makedoniji

Pratite nas
Trijumf opozicije i lagana priprema za „prizemljenje“ propale politike Zorana Zaeva glavne su poruka ovih izbora, ocenjuje predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković nakon prvog kruga lokalnih izbora u toj zemlji.
U Severnoj Makedoniji je u nedelju održan prvi krug lokalnih izbora na kojima su građani birali gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju, a interesantno je da su po zatvaranju birališta pobedu proglasili i vlast i opozicija.
Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je u nedelju uveče da je ta partija na lokalnim izborima pobedila ili da bi mogla da pobedi u prvom krugu u najmanje 20 opština Severne Makedonije, dok je generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski poručio da je ta partija pobedila u prvom krugu ili ulazi u drugi krug više od 25 opština Severne Makedonije. On nije precizirao u koliko je opština SDSM pobedio u prvom krugu, ali je političkom suparniku i lideru VMRO DPMNE Hristijalnu Mickoskom poručio da „zakoči, jer lokalni izbori imaju i drugi krug“.

Trijumf opozicije

Prema oceni Ivana Stoilkovića, optimistične izjave i prognoze koje stižu iz oba tabora, vladajućeg i opozicionog, govore o tome da se svi pripremaju za drugi krug izbora koji će se održati za dve nedelje, 31. oktobra.
„Opoziciona koalicija pod nazivom „Obnova za Makedoniju“, čiji smo i mi deo, predvođena Hristijanom Mickoskim, liderom najveće makedonske partije VMRO DPMNE, uspela je da ubedljivo porazi Zaeva u Makedoniji i Gradu Skoplju. To se vidi i iz rezultata koje je objavila Državna izborna komisija, pa je tako od osam opština u Gradu Skoplju opozicija pobedila u pet, odnosno u četiri u prvom krugu, dok u još jednoj ubedljivo vodi pa nije isključeno da, kada se prebroje svi glasovi, pobeda bude odnesena u ovom krugu. Jedna opština je pripala albanskim političkim partijama Demokratskoj uniji za integraciju, dok su dve ostale za borbu u drugom krugu gde opozicija ima realne šanse da trijumfuje“, objašnjava Stoilković.

Više kombinacija za rasplet događaja

Kada je, kako dodaje, reč o Socijaldemokratskom savezu koji vodi Zoran Zaev, od velikih opština oni su pobedili samo u Strumici i u još četiri ili pet manjih opština od po četiri ili pet hiljada stanovnika.
„U tom smislu se nameće zaključak da je ovo bio trijumf opozicije i lagana priprema za preuzimanje vlasti, bilo putem nove parlamentarne većine, bilo sa raspisivanjem novih parlamentarnih izbora. U svakom slučaju Makedoniji predstoji vruća politička jesen, a po svoj prilici i zima, a rasplet događaja na političkoj sceni se očekuje veoma brzo. Postoji više mogućih kombinacija, a jedna od njih je da se odmah ide na preuzimanje vlasti. Druga opcija je da se sačeka razvoj događaja po pitanju energetske krize i svega što pogađa svet, pa i Makedoniju, jer je vlast pokazala elementarnu nesposobnost za rešavanje glavnih državnih problema. Očekuje se dalji pad standarda i rast političke i ekonomske krize, pa će se u skladu sa tim praviti i procene opozicije o budućim potezima“, ukazuje naš sagovornik.
Na pitanje šta podrazumeva prva opcija, odnosno to da opozicija odmah ide na preuzimanje vlasti, Stoilković kaže da je reč o stvaranju nove parlamentarne većine.
„Imamo nekoliko partija u bloku sadašnje većine u Sobranju, a neke od njih su doživele debakl na ovim izborima. Nastupali su samostalno pa se pretpostavlja da će njihovi lideri pokušati da nađu način da spasu i sebe i svoje stranke, jer je očigledna tendencija da se u narednom periodu opozicija vraća na vlast“, smatra Stoilković.

Šta izbori znače za Srbe

U osvrtu na to šta lokalni izbori znače za Srbe u Severnoj Makedoniji, lider Demokratske partije Srba kaže da su oni imali dva cilja – da podrže kandidate sveukupne opozicije u kontekstu svojevrsnog referenduma o tome da li Zoran Zaev treba da ostane na vlasti, kao i da se dogovore sa opozicionim partijama o tome da što više savetničkih mesta u lokalnim samoupravama zauzmu članovi partije Srba.
„Mi smo taj cilj ostvarili, uspeli smo u 14 gradova gde je prvobitno bilo predviđeno da imamo savetnike, tako da sam generalno zadovoljan kada je reč o rezultatima izbora. Sa druge strane, nama je kao gotovo jedinoj partiji koja okuplja srpski narod i koja je, na neki način, postala nacionalna institucija srpskog naroda u Makedoniji jer druge nacionalne institucije nemamo, bilo važno da zadržimo partijsku infrastrukturu. To će, verujem, u narednom periodu biti presudno kada je reč o pripremi za naredne parlamentarne izbore za koje se nadamo da će niti održani u skorijem vremenskom periodu“, ukazuje Stoilković.
Govoreći o očekivanjima pred drugi krug lokalnih izbora, sagovornik Sputnjika kaže da od aktuelne vlasti ne treba očekivati fer i demokratske uslove i borbu.
„Mi smo to osetili još pre četiri godine, a sada to osećaju neki drugi, poput bivših članova parije Zorana Zaeva koji su samostalno izašli na ove izbore. U svakom slučaju očekuje se teška kampanja i pokazivanje mišića u drugom izbornom krugu. U većem broju gradova koji su ostali za drugi krug opozicija je ostvarila određenu vrstu prednosti i mislim da će uspeti da je sačuva bar u polovini tih gradova. Ukoliko tako bude to će biti dovoljno za trijumf opozicije“, zaključuje Stoilković za Sputnjik.
Najveća partija Albanaca DUI proglasila je pobedu u tri opštine i prolazak u drugi krug u 13 opština, dok je koalicija koalicija Alijansa za Albance – Alternativa proglasila pobedu u dva grada, kao i da u pet opština njihovi kandidati za gradonačelnike idu u drugi krug.
Na prethodnim lokalnim izborima VMRO DPMNE je osvojila pet opština u Severnoj Makedoniji, a glavni konkurent, vladajući SDSM, 53 opštine. Najveća albanska partija trenutno upravlja sa 10 opština
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala