- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kon: Nema poboljšanja, tražićemo restriktivnije mere

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredrag Kon
Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.
Kon je podsetio da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da insistiraju na sprovođenju onoga što su predložili i prošli put.
„Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje“, rekao je Kon za RTS.
Prema njegovim rečima, do poboljšanja nije došlo ni kada je u pitanju obuhvat imunizacije.

„Ona se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno. Trebalo bi najmanje deset puta više“, ukazao je Kon.

Napomenuo je da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba, koja se očekuje ove nedelje.
„Do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba ne može doći jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije, koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna“, upozorio je Kon.
Kako je naglasio, trajni izlaz iz trenutne situacije jeste samo vakcinacija.

O kovid propusnicama

Kon je naveo da je zahte medicinskog dela Kriznog štaba da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati.
„Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi, sve što bi sprečilo masovno zaražavanje koje nam se dešava“, dodao je Kon.
Ipak, skeptičan je da će takve mere biti usvojene, ali veruje da će o kovid propusnicama još biti reči.
„Očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako“, rekao je Kon.
Kon je naveo i da ne želi da priča o argumentima koji nisu u vezi sa medicinom jer epidemilozi, kako kaže, moraju da ukazuju na katastrofalnu situaciju.
„Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima“, dodao je Kon.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
SRBIJA
Ana Brnabić: Nismo odustali od kovid-propusnica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala