- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Fotoreporteri iz Rusije i Turske pobednici takmičenja „Andrej Stenjin“ za najbolje fotografije 2021.

© Sputnik / Šebnem Koškun, StenincontestŠebnem Koškun, pobednik na takmičenju za najbolju fotografiju "Andrej Stenjin" za 2021. godinu
Šebnem Koškun, pobednik na takmičenju za najbolju fotografiju Andrej Stenjin za 2021. godinu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Pobednici Međunarodnog konkursa za najboljeg foto-reportera „Andrej Stenjin“ za 2021. godinu su podelile dve fotografije – jedna ruske fotografkinje Marije Geljman i druga turskog fotoreportera Šebnema Koškuna.
Geljmanova je nagradu dobila za seriju fotografija „M+T“ o ljubavnom paru koji boluje od sindroma Dauna, dok je Koškun nagradu dobio za jednu fotografiju pod nazivom „Nova opasnost za podvodni svet: Otpad kovida 19“.
Govoreći o radovima na ovogodišnjem konkursu generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov kazao je da je „fotografija konzervativna ali pravedna vrsta umetnosti današnjice.

„Da biste napravili snimak morate biti na mestu dešavanja, ali to ujedno može biti i rat ili konflikt. Upravo je to radio i svojevremeno Andrej Stenjin“, dodao je.

Sa druge strane, član žirija Rut Ajhorn iz Nemačke izjavio je da je 2020. godina bila veoma specifična za fotografiju jer su na snazi bile zabrane kretanja, ali je i uprkos tim zabranama stigao veliki broj izuzetnih fotografija na konkurs.
„Imao sam skromnija očekivanja ali fotografije su mi ulile entuzijazam. Storiteling će zauvek biti aktuelan, nikada neće umreti. Svaka generacija ima šta da ispriča. Fotografija je unikalan jezik našeg vremena kojem prevod nije potreban“, kazao je on.
U kategoriji „Glavne vesti“ prvo mesto su zauzeli fotograf iz Indonezije Džošua Iruandi sa serijom fotografija „Cena čovečanstva za kovid 19“ i foto-priča indijskog fotografa Čandana Hanija „Raskol“.
Čan Sjui iz Kine dobila je nagradu u kategoriji „Moja planeta“ za pojedinačnu fotografiju sa skijaškog festivala „Vasalopet Čajna 2020“, dok je za seriju fotografija pod nazivom „Invazija skakavaca na istoku Afrike“ nagradu dobio fotograf iz Španije Luis Tato.
© Sputnik / Luis Tato, StenincontestLuis Tato, dobitnik nagrade "Andrej Stenjin" za najbolju fotografiju iz kategorije "Moja planeta"
Luis Tato, dobitnik nagrade Andrej Stenjin za najbolju fotografiju iz kategorije Moja planeta - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Luis Tato, dobitnik nagrade "Andrej Stenjin" za najbolju fotografiju iz kategorije "Moja planeta"
U kategoriji „Sport“ pobednik u pojedinačnoj kategoriji je „Parkur po ruševinama“ sirijskog fotoreportera Munebe Tajma, dok je za seriju fotografija nagradu dobila Ruskinja Darja Isajeva za rad „Domaća Olimpijada“ o olimpijcima koji su prošle godine trenirali u kućnim uslovima zbog poštovanja karantina.
Fotoreporteri iz Rusije i Indije su pobedili u kategoriji „Portret. Junak našeg doba“. Za pojedinačnu fotografiju nagradu je dobio Sergej Bobiljev za rad „Lice našeg vremena“, dok je za seriju fotografija nagradu dobio Šarafat Ali za delo „Kašmir – sporno nasleđe“.
Ceo spisak svih laureata za ovogodišnjem takmičenju objavljen je na zvaničnom veb sajtu stenincontest.ru.
Najbolje fotografije su, prema mišljenju partnera konkursa, fotografija „Cena čovečanstva za kovid 19 fotografa Džošua Iruandi i serija fotografija „Krvava rana Evrope“ Aleksandra Jermočenka, koje su dobile specijalnu nagradu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta „Za humanitarnu fotografiju“ u nominaciji „Glavne vesti“.
Serija portreta lekara koji se bore sa kovidom 19 pod nazivom „Slava prevencije“ Patrika Junkera dobila je specijalnu nagradu televizije Al-Majadin u kategoriji „Portret. Junak našeg doba“, dok je dokumentarna hronika Luisa Tatoa „Invazija skakavaca u istočnoj Africi“ dobila visoku ocenu Objedinjene šangajske medijske grupe u nominaciji „Moja planeta“.

O konkursu

Međunarodno takmičenje fotoreportera „Andrej Stenjin“, koje organizuje Međunarodna novinska agencija „Rusija sevodnja“ pod pokroviteljstvom Komisije Ruske Federacije u saradnji sa organizacijom UNESKO, ima za cilj da podrži mlade fotografe i skrene pažnju javnosti na zadatke savremenog fotoreportera. Ovo je platforma za mlade fotografe, talentovane i otvorene za sve novine, koji nam skreću pažnju na ljude i događaje u našoj blizini.
Informativni partneri takmičenja su: informativni portal Vesti.Ru, ruski državni TV kanal „Rusija-Kultura“ i televizija „Moskva 24“.
Međunarodni medijski partneri na takmičenju su: novinska agencija i radio Sputnik, novinska agencija Askanews, medijski holding Independent Media, novinska agencija Notimex, novinska agencija ANA, televizija i portal RT, novinska agencija Shanghai United Media Group (SUMG), internet portal China Daily, internet portal The Paper, medijska mreža Al Mayadeen, novinska agencija Prensa Latina, internet portal DBW, informativna agencija Telam.
U statusu industrijskih partnera, takmičenje podržavaju: Savez novinara Rusije, portal „Russian Photo“, portal Photo-study.ru, škola fotografije „Akademija fotografije“, informacioni portal „YOung JOurnalists“, časopis „Fotoargenta“, Klub fotožurnalistike Nju Delhi, časopis „Artdok“, časopis „LF Magazine“, internet portal „All About Photo“, časopis fotografija „EYE“, internet-portal „IPhoto Channel“, meždunarodna platforma-partner - festival PhotON.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala