- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

EU nastavlja operaciju Altea u Bosni i Hercegovini

© Flickr / Jennifer BoyerZastave Bosne i Hercegovine
Zastave Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Savet Evropske unije usvojio je danas zaključke kojima ponavlja svoju nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.
Istovremeno, Savet ponavlja spremnost EU da u BiH nastavi sa operacijom Altea, po mandatu dobijenom od UN.
Ministri spoljnih poslova EU sa sastanka u Luksemburgu poručuju da duboko žale zbog produžene političke krize u BiH i osuđuje blokadu državnih institucija.
"Savet EU poziva sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i podela, uključujući i preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, i da ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU", navodi se u zaključcima Saveta.
Savet EU pozdravlja i kontinuirano prisustvo operacije Altea koja je preusmerila na svoj osnovni mandat na pružanje podrške vlastima BiH u održavanju bezbednog okruženja.
Dodaje se da Altea nastavlja i sprovođenje drugih zadataka proizašlih iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir kao i kolektivnu obuku sa Oružanim snagama BiH.
Konstatuje se da operacija Altea nastavlja da igra ključnu ulogu za stabilnost i bezbednost u zemlji i da je deo ukupne EU strategija za BiH.
Savet EU danas je ponovio opredeljenost EU da nastavi izvršni mandat Operacije pod obnovljenim ovlašćenjem UN, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala