- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li bi sve bilo jasnije kada bi se videli radio-talasi: Istraživanje neobičnih struktura na nebu

© AP Photo / Charlie RiedelVelika konjukcija Jupitera i Saturna
Velika konjukcija Jupitera i Saturna - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Neobične strukture, koje se vidljive na nebu od 1960. godine, mogu se pripisati ogromnom magnetnom tunelu koji okružuje Zemlju i prekriva Sunčev sistem i neke obližnje zvezde, otkrilo je novo istraživanje.
Studija grupe astronoma sa Univerziteta u Torontu otkrila je da su dve strukture u Mlečnom putu uočene na rendgenskim i radio talasnim dužinama (North Polar Spur i Fan Region) povezane sa ogromnim sistemom magnetnih vlakana.
Naučnici tvrde da bi čovek, kada bi ljudsko oko registrovalo radio talase, mogao da vidi strukturu nalik tunelu na nebu.
„Ako bismo gledali u nebo, videli bismo ovu strukturu nalik tunelu u gotovo svim pravcima – tačnije primetili bismo je ukoliko bi naše oči mogle da vide radio talase“, saopštila je Dženifer Vest, naučna saradnica na Institutu za astronomiju i astrofiziku Danlap na Univerzitetu u Torontu.
Istraživači su izračunali da se ta struktura nalaze na oko 350 svetlosnih godina od Sunčevog sistema.
On je kazala i da joj je pre nekoliko godina jedan od koautora studije Tom Lendeker govorio o relevantnom radu koji datira iz 1965. godine.
„Taj rad me je inspirisao da razvijem ovu ideju i svoj model povežem sa znatno boljim podacima koje nam današnji teleskopi daju“, istakla je naučnica.
Naučnici se nadaju da će im ovo istraživanje pomoći da dođu do novih saznanja o formiranju i evoluciji magnetnih polja u galaksijama i razumeju kako takva polja opstaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala