- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Cene energenata – kako ne ugroziti EPS, a pomoći privredi? I Energija Sputnjika

Ugalj
Ugalj - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Energenti na evropskom i svetskom tržištu su poskupeli, između ostalog zbog nedovoljnih količina za podmirenje svih potreba.
U Srbiji ima dovoljno gasa i električne energije. Premijerka Ana Brnabić izjavila da je Srbija bezbedna po pitanju energenata.
Potrošači, pre svega iz sektora privrede, jer za domaćinstva su zvaničnici najavili da se cene neće menjati do kraja grejne sezone, traže od države pomoć – ograničavanje cena. Pre svega po pitanju snabdevanja strujom, najavljujući otpuštanja i obustavu proizvodnje.
Ovim pojedinačnim apelima priključili su se Privredna komora Srbije, Unija poslodavaca i neka udruženja.
Premijerka ističe da su cene električne energije i dalje mnogo niža nego u Evropi i ističe da će biti pritisak na cene.
„Analiziraćemo sve ono što je potrebno da bismo videli šta je pravi način. Privreda je tražila da se ograniči cena električne energije u narednim mesecima. Ali, to je nemoguće, jer imamo liberalizovano tržiste. Razmišljamo šta treba da uvedemo kao mere, da bismo bili dugoročno bezbedni. To ćemo uraditi tokom sledeće nedelje”, rekla je juče premijerka.
Zahteva po pitanju gasa još nema ali, verovatno će ih biti jer od Nove godine imaćemo novu nabavnu cenu ovog energenta od Gasproma.
O tome šta bi bilo pravo rešenje, da se ne remete tržišni uslovi, da se ne ugrozi Elektroprivreda Srbije, a da se, ipak, pomogne privrednicima u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda u Privrednoj komori Srbije.
Energija Sputnjika, 18.10.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala