- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ako je Cetinjski manastir vlasništvo opštine zašto je ona plaćala manastiru zakup /foto/

© Sputnik / Boban NovovićCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Odlukom Uprave za katastar da se Cetinjski manastir upiše kao vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske ispravljena je namjerna greška u katastru i otimačina od strane opštine Cetinje, kaže Jovan Markuš, bivši gradonačelnik Prijestonice.
Odluka Uprave za katastar izazvala je oprečne reakcije — po jednima, ona je logična jer je vjerski objekat uvijek pripadao Mitropoliji, dok pravni zastupnici Opštine Cetinje kažu da je odluka nevažeća.
Jovan Markuš u prilog tvrdnji da je manastir uvjek bio vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske prilaže odluku suda iz 1929. godine kojom se nalaže da tadašnja opština plaća 95 napoleona godišnje manastiru za zemljište koje zauzima varoš Cetinje.
© Sputnik / Boban NovovićOdluka suda iz 1929. godine.
Jovan Markuš u prilog tvrdnji da je manastir uvjek bio vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske prilaže odluku suda iz 1929. godine kojom se nalaže da tadašnja opština plaća 95 napoleona godišnje manastiru za zemljište koje zauzima varoš Cetinje. - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Odluka suda iz 1929. godine.
„Ako je, kao što kažu, Cetinjski manastir vlasništvo opštine Cetinje, kako je moguće da opština Cetinje plaća Manastiru za zemljište koje koristi? Kao da je 1945. godina, proglasili su i upisali u katastru sve objekte u istorijskom jezgru Cetinja (privatne i spomenike kulture) kao vlasništvo opštine Cetinje. Ustavni sud Crne Gore je poništio tu protivzakonitu odluku i naložio da se stvari vrate u prvobitno stanje. Sve privatne objekte u istorijskom jezgru su u katastru poslije dosta peripetija morali vratiti privatnim vlasnicima. Imovinu, uprkos odluke Ustavnog suda, tada nijesu vratili samo Mitropoliji crnogorsko–primorskoj“, kaže Markuš.
On ističe da je sada samo ispravljena namjerna greška u katastru, to jest otimačina od strane opštine Cetinje i ispoštovana odluka Ustavnog suda.
© Sputnik / Boban NovovićIstorijsko jezgro Cetinja
Istorijsko jezgro Cetinja - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Istorijsko jezgro Cetinja
Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Prijestonice Snežana Popivoda navodi dotle da je eventualno rješenje o upisu Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske crkve pravno neutemeljeno, jer se, kako tvrdi, po istom pravnom pitanju dva puta ne može pokretati postupak, kao što ne može ni Uprava za katastar i državnu imovinu mimo drugih državnih organa i samostalno odlučivati po žalbama MPC-a.
„To eventualno rješenje ne proizvodi pravno dejstvo iz dva razloga. Prvog, zato što nije pravosnažno i konačno, čak i da postoji, jer na njega ima pravo žalbe nezadovoljna strana, tj. Prijestonica. Drugi razlog je taj da je po istoj stvari već odlučeno prvostepeno i da se predmet nalazi u Ministarstvu finansija po žalbi Mitropolije“, navodi se u izjavi za medije Snežane Popivode.
Ona tvrdi da Rješenje još nije upućeno Opštini.
Grupa građana Cetinja je, inače, pozvala sve crnogorske građane da se pridruže večeras protestu u 18 sati u Podgorici ispred Vlade Crne Gore zbog upisa manastira na vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske.
Poslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
REGION
„Atak na imovinu krenuo formiranjem tzv. CPC“: Krivokapić o statusu Cetinjskog manastira
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala