- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Američkoj demokratiji ne prete ruski hakeri, već nepoverenje građana u političare

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Američkoj demokratiji ne preti „ruska propaganda“ ni hakeri iz Rusije, već nepoverenje u političke institucije građana SAD, smatra portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Američku demokratiju ne ugrožavaju, kako je sada moderno da se kaže, autoritarni režimi, već nepoverenje sopstvenih građana i njihova percepcija kao lažnog svega što govori američka politička elita i globalne informacione kompanije-monopolisti“, napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Zaharova je podsetila da, prema istraživanju Instituta Pirson za proučavanje i rešavanje globalnih sukoba i Centra za istraživanje odnosa sa javnošću Asošiejted presa pri Univerzitetu u Čikagu, objavljenom 8. oktobra, za širenje dezinformacija nisu odgovorne „ruske fabrike trolova“, „propaganda RT“ ni „kineske sajber-trupe“, već američki političari, IT korporacije i korisnici društvenih medija.
„Pri tome je gotovo polovina ispitanika (48 odsto Amerikanaca) uvereno da je sama vlada Sjedinjenih Američkih Država odgovorna za namerno objavljivanje dezinformacija. Time se uništava čitava konceptualna osnova na kojoj se udobno smestila zapadna rusofobija. Moglo bi se pretpostaviti da ovako republikanske pristalice ocenjuju javnu politiku sadašnje demokratske administracije, ali nije tako. Svaki treći demokrata, kako pokazuju ankete, siguran je da Vašington, da nazovemo stvari svojim imenom, laže“, istakla je Zaharova.
Pad poverenja u društvo predstavlja zvono za uzbunu za američke vlasti, primetila je diplomata.
„I tu je čak opasno žaliti se na ‘kremaljske hakere’, jer ako su nešto i hakovali, onda su to isključivo moralne osnove američkog establišmenta. Koliko će se još u kancelarijama NATO-a razvijati strategije za borbu protiv ruske, iranske, korejske, kineske i neke druge informativne pretnje?“, zaključila je portparolka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala