- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ministar: Pokretanje „Severnog toka 2“ pomoći će stabilizaciji na gasnom tržištu

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ može pomoći stabilizaciji situacije na tržištu gasa, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
„Puštanje u rad nove infrastrukture, uključujući izgrađeni ‘Severni tok 2’ je nesumnjivo jedan od faktora koji mogu pomoći da se brže izborimo sa ovom situacijom“, rekao je Novak na televiziji „Rusija“, komentarišući uticaj puštanja u rad „Severnog toka 2“ na stabilizaciju situacije na tržištima gasa.
Gasovod „Severni tok 2“ proteže se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja je završena 10. septembra.
Trenutno je u toku proces sertifikacije operatora gasovoda, kompanije „Nord strim 2 AG“. Ona će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt odluke, a zatim će svoju ocenu o tome dati Evropska komisija. Ceo proces, prema zakonskim zahtevima, može potrajati nekoliko meseci. Nemački regulator je u septembru dobio kompletan paket dokumenata potrebnih za sertifikaciju.
Novak je 14. oktobra rekao da će gasovod „Severni tok 2“ biti spreman za puštanje u rad narednih dana, a nakon toga će sve zavisiti od Evropljana.
Pogledajte i Sputnjikovu emisiju „Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju“ koja se bavi temom gasne krize u Evropi:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala