- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Puškov odgovorio Ukrajini: Svi znaju šta ste uradili u Kerčkom moreuzu

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaČlan Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov
Član Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov je putem svog Telegram naloga odgovorio ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi koji je zapretio da će Kijev „slomiti“ Rusiju na suđenju zbog incidenta sa brodovima u Crnom moru 2018. godine, ocenivši te reči kao „veoma zabavne“.
„Posebno je zabavno u smislu da sve zemlje NATO već dobro znaju da je upravo Ukrajina bila ta koja je u Kerčkom moreuzu narušila granice Ruske Federacije. Upravo zato Alijansa odavno već ćuti na tu temu“, napisao je on.
Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da zahtev Ukrajine da se o ovom incidentu razmatra na međunarodnom sudu u Hagu – zloupotreba međunarodnih sredstava mirnog rešavanja sporova „u cilju osporavanja suvereniteta nad Krimom“.
Takođe je navedeno da ovaj akt prevazilazi jurisdikciju tog suda.

Incident u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra 2018. godine su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije.
Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.
Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala